рф розпочала процес підключення ЗАЕС до Криму, а це дуже небезпечно – Енергоатом

https://leopolis.news/post/69281/rf-rozpochala-proces-pidklyuchennya-zaes-do-krymu-a-ce-duje-nebezpechno--energoatom-

09/08/2022

Про це повідомив президент Енергоатому Петро Котін під час сьогоднішнього телемарафону.

Котін пояснив, що росіяни спробують відключити від Запорізької АЕС окуповані регіони півдня України, а потім провести електромережу із Криму.

«Персонал Росатому передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. Передумовою цієї програми є пошкодження ліній зв'язку ЗАЕС із енергосистемою України. Щоб переключити ЗАЕС на Крим, їй потрібно погасити весь південь України – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Це написано у програмі. Після цього вони починають знову підключати області від підстанції в Джанкої, поступово доходять до Каховської, а потім зпочинають живити ЗАЕС. Після чого її (ЗАЕС – ред.) вже неможливо підключити до української енергосистеми, вона залишиться на російській частоті. Це їхній план, і вони почали його реалізувати», – розповів президент Енергоатому.

Він також зазначив, що це найнебезпечніший режим для ЗАЕС, тому що всі 20 дизельгенераторів, які є на АЕС, мають включитися, а в разі відмови може виникнути ситуація як на "Фукусімі" в Японії.

За його словами, реалізація цього плану полягає в тому, що протягом трьох днів пошкоджено три лінії ЗАЕС, і зараз вона працює із видачею в одну лінію.

Як повідомляли, рашисти погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС. Російські окупаційні війська обстрілюють із території окупованої Запорізької АЕС підконтрольні Україні населені пункти. Водночас окупанти завдають удари по самій ЗАЕС і погрожують її підірвати. Станція замінована.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news