logo
28/03
2 ...

Суд скасував припис Мінкульту про заборону будівництва офісу з підземною автостоянкою біля Стрийського ринку

10-08-2022 17:04657

Суд скасував припис Мінкульту про заборону будівництва офісу з підземною автостоянкою біля Стрийського ринку
Фото: візуалізація

Львівський окружний адміністративний суд скасував припис Міністерства культури про припинення будівництва торгово-офісного центру з підземною автостоянкою на вул. Волоській, 1.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

Торгово-офісний центр зводять навпроти Стрийського ринку. Згідно з генеральним планом Львова, тут планували перехоплювальну автомобільну стоянку системи «Park and Ride» («Паркуй і доїжджай громадським транспортом»).

Замість парковки вирішили збудувати будівлю висотою 21,6 метрів з дворівневим підземним паркінгом. Відповідні містобудівні умови та обмеження виконком міськради погодив компаніям ПП «Меґа-Тех» та ТОВ «Галпроектмонтаж» в серпні 2019 року. Тоді це питання викликало суперечку між міський головою та активістами. Саме тоді прозвучала фраза міського голови про те, що треба відправити активістів до Лондона − «щоб люди подивилися, як подібну проблематику вирішують в одній з найбільших світових столиць».

У жовтні 2021 року забудовникові прийшов припис Мінкульту про те, що будівельні роботи виконуються в межах історичного ареалу міста Львова та на території буферної зони об`єкта «Львів. Ансамбль історичного центру», включеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Забудовник мав отримати погодження та дозвіл міністерства на такі роботи. Вже у листопаді Львівський окружний адміністративний суд зупинив дію припису, поки не буде вирішено справу по суті, бо фірма не зможе вчасно здати будівлю в експлуатацію і цим порушить зобов’язання перед інвесторами та покупцями.

На думку суду, передумовою для встановлення меж історичного ареалу є розробка документації історико-архітектурних опорних планів населених місць, яка погоджується відповідним органом місцевого самоврядування та затверджується Мінкультури. Історико-архітектурний опорний план Львова на момент видачі МУО і досі не затверджений, хоча це мали зробити ще до 2019 року.

Кінцевими бенефіціарами фірми «Меґа-Тех» є Ярослава Вітик, Андрій Криницький та Андрій Угрин. Інша компанія «Галпроектмонтаж» належить львів’янці Олександрі Мураві.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news