logo
19/04
2 ...

Львівські лікарі успішно пересадили кістковий мозок 5-річному хлопчику

10-08-2022 18:55558

Львівські лікарі успішно пересадили кістковий мозок 5-річному хлопчику
Фото: Львівська ОВА

У червні торік Максимкові з Львівщини діагностували нейробластому. Через кілька місяців було оперативне втручання, а до трансплантації 5-річний пацієнт продовжував хіміотерапевтичне лікування. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Пересадка кісткового мозку була життєво необхідна для цілковитого одужання. Забір клітин Максимка, який став донором сам для себе, провели ще у травні і зберігали їх у кріобанку  ЗУСДМЦ. 

Вже 25 липня маленькому пацієнту провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин. А зараз команда онкологів отримала підтвердження, що стовбурові клітини прижилися. 

Родина хлопчика, попри можливість евакуюватись за кордон, довірилась фахівцям ЗУСДМЦ. І не шкодує, адже пересадка кісткового мозку пройшла успішно.

«Трансплантація як процедура загалом є досить дороговартісною.  У ЗУСДМЦ вона абсолютно безкоштовна для пацієнта, адже наш заклад включено у пілотний проєкт з трансплантації Міністерства охорони здоров'я.  Він передбачає фінансування трансплантації для наших пацієнтів за державні кошти. Щиро дякуємо усім, хто  підтримує та допомагає! », - зазначив Андрій Синюта, директор Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Маленький пацієнт почувається добре, його найближчим часом зі спеціального боксу переведуть у звичайну палату. Батьки радіють і дякують лікарям Центру за порятунок сина.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news