logo
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Сейм Латвії визнав росію країною-спонсором тероризму

11-08-2022 12:22491

Сейм Латвії визнав росію країною-спонсором тероризму
Фото: lb.ua

Сейм Латвії у четвер, 11 серпня,  прийняв постанову про цілеспрямовані військові атаки росії на мирне населення України та громадський простір, у якій насильство росії проти мирного населення визнається тероризмом, а росія державою, яка підтримує тероризм. 

За цей звіт проголосували 67 депутатів парламенту країни, 16 не голосували, повідомляє ZN.UA.

Сейм Латвії також офіційно закликав країни ЄС припинити видачу віз громадянам росії та білорусії.

У постанові парламент Латвії визнає насильство росії проти мирного населення, яке здійснюється для досягнення політичних цілей, тероризмом, а росію державою, що підтримує тероризм, і закликає інші країни-однодумці висловити таку ж думку.

У прийнятому документі Сейм також закликає країни Європейського Союзу негайно призупинити видачу туристичних і в'їзних віз громадянам росії та білорусі.

Також латвійський парламент нагадує, що з 2014 року росія військово, фінансово та політично підтримує насильницький сепаратизм і насильство проти мирного населення в Донецькій і Луганській областях України, а також на окупованому Кримському півострові.

Окрім цього підкреслюється, що  росія впродовж багатьох років підтримує та фінансує інші терористичні режими та організації. Так, росія є найбільшим постачальником зброї режиму Асада в Сирії, здійснювала теракти в суверенних країнах, в тому числі організувала отруєння сім'ї Скрипалів на території Великої Британії та збила рейс MH-17 авіакомпанії Malaysia Airlines, в результаті якого загинули 298 людей.

У заяві нагадується про постійні напади російських військ на мирних жителів, включаючи навмисну атаку на театр у Маріуполі, ракетні удари по житловому району поблизу Одеси, атаку на торговий центр у Кременчуку та інше. Зокрема латвійський парламент спирається на очевидні докази, які опублікували правозахисні групи та міжнародні моніторингові місії про звірства росії в Україні.

Також латвійський парламент згадав терористичний акт росії щодо військовополонених українців, яких утримували в тюрмі окупованої Оленівки. У заяві наголошується, що цією атакою росія демонструє зневагу до своїх зобов’язань, міжнародного порядку та його інституцій і навмисно поглиблює глобальну продовольчу кризу, яка спричинить голод і страждання в усьому світі.

У заяві також наголошується на аморальному та незаконному характері тактики, яку обрала росія, широко застосовуючи особливо жорстоку, неточну зброю, яка калічить та завдає особливих страждань.

Наприкінці тексту заяви згадуються всі жертви російської агресії в Україні – тисячі мирних жителів і захисників України, висловлюється солідарність з Україною та українським народом.

Під час виступу у Сеймі голова Комісії у закордонних справах Річард Коль заявив, що це політична заява, але якщо країни-члени Європейського Союзу та інші країни визнають росію терористичною державою, будуть більші правові наслідки.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news