logo
24/04
2 ...

Російські туристи в футболках СССР, літерами Z не мають вештатися іноземними пляжами – Кулеба

11-08-2022 16:13398

Російські туристи в футболках СССР, літерами Z не мають вештатися іноземними пляжами – Кулеба
Фото: kmu.gov.ua

Ініціатива Президента України Володимира Зеленського щодо обмеження можливості для громадян Росії відвідувати Європу набирає обертів у ЄС.

Про це Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив на брифінгу у четвер, 11 серпня, повідомляє Урядовий портал.

«Вчора я офіційно закликав усі країни Європейського Союзу та Групи Семи (це додатково Велика Британія, Канада, США та Японія) припинити видачу віз росіянам. Позиція Президента Зеленського дуже чітка: заборона в’їзду для росіян - це найдієвіша персональна санкція», - зауважив Міністр.

Дмитро Кулеба заявив, що Україна не сприймає аргумент про те, що нібито такий крок обмежить можливість виїзду для тих росіян, які не підтримують путінський режим.

«Для людей, яких переслідують, завжди залишиться можливість політичного притулку. А от російські туристи в футболках СССР, літерами “Z” та всі інші подібні на них не мають вештатися іноземними пляжами, пам’ятками, магазинами, ресторанами, допоки їхня країна веде криваву загарбницьку війну в Європі», - переконаний глава МЗС.

Міністр відзначив, що ця ініціатива Президента Зеленського вже набирає обертів в Європейському Союзі: «Латвія вже припинила видачу віз. Фінляндія та Естонія підтримали такі плани. Невдовзі тему обговорять на рівні Євросоюзу», - анонсував дипломат.

Дмитро Кулеба повідомив, що українська дипломатія активно працює з партнерами в ЄС і Групі семи для втілення цього рішення.

«Не треба розповідати, що не всі росіяни винуваті. Росіяни в абсолютній більшості підтримують агресію проти України, воєнні злочини та вбивства, захоплення чужої землі. Тому цілком логічно позбавити їх права перетинати міжнародні кордони, допоки вони не навчаться їх поважати», - наголосив Міністр.

Як писав Leopolis.news, в Єврокомісії заявили, що питання видачі віз росіянам знаходиться в компетенції держав-членів і вони в кожному конкретному випадку можуть відмовити у візі на підставі загроз власній безпеці.

Литва вже призупинила видачу віз росіянам. Отримати їх громадяни рф зможуть лише в одному випадку – для участі в похороні.

Через тиждень в Естонії набуде чинності рішення, за яким у країну не пускатимуть росіян із виданими Естонією шенгенськими візами за кількома винятками.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news