Іван Собко: Галузь культури Львівщини має пріоритетно фінансуватись на майбутні роки

https://leopolis.news/post/69424/ivan-sobko-galuz-kultury-lvivshchyny-mae-priorytetno-finansuvatys-na-maybutni-roky

11/08/2022

Як інформує пресслужба ОВА, такі зустрічі покликані виокремити, а головне – вирішити проблеми, з якими зіштовхнулась галузь культури у час війни.

Так, від початку повномасштабного вторгнення у більшості громад Львівського району організували Штаби для допомоги внутрішньо переселеним особам, які там проживають. Працівники культури почали активно займатись волонтерством. Разом з цим, заклади культури завдяки різноманітним благодійним фестивалям та концертам допомагають Збройним Силам України.

«Зараз можемо впевнено говорити, що заклади культури області роблять усе можливе, аби галузь продовжувала ефективно працювати. Вони надалі організовують різноманітні мистецькі заходи, спрямовані на підтримку наших захисників. При народних домах, бібліотеках створили гуманітарні штаби для допомоги вимушеним переселенцям. З огляду на це, постає питання гідної оплати праці працівників культури. За підсумками наших зустрічей стало відомо, що чи не у всіх громадах існує недофінансування галузі. Наголошую, що зараз близько 85% громад Львівщини перевиконали план доходів бюджетів. За підсумками року має бути чіткий звіт розподілу коштів, які не в останню чергу мають бути спрямовані на підтримку людей», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Заступник начальника ЛОВА наголосив, що останні роки спільної роботи продемонстрували суттєві зрушення в питанні оплати праці педагогів та медиків. Відтак, щоб достойно розвивалась культура, зрушення мають відбутись і в цій сфері.

«Гідна зарплата – гідна культура. Я апелюю до голів ОТГ, сільських, селищних рад, ви маєте відстоювати видатки на культуру під час формування бюджету, при розподілі коштів за підсумками кварталу та року», - зазначив Іван Собко.

Також, з огляду на велику кількість ВПО на Львівщині та ймовірне збільшення евакуацій у зв’язку з початком опалювального сезону, заклади культури усіх районів мають скласти перелік приміщень, придатних для додаткового поселення переселенців.

Своєю чергою, обласна військова адміністрація готова дофінансувати реконструкцію чи переоблаштування відповідних приміщень.

Керівництво закладів культури повинне подбати про наявність укриттів на території приміщень, їхній належний технічний стан, забезпечення необхідними засобами для обігріву у випадку надзвичайної ситуації.

Під час наради йшлося також про доповнення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

«Переконаний, що в кожному районі є об’єкти, які б могли продемонструвати на державному рівні багату й різноманітну культуру Львівщини. Нещодавно до цього переліку внесли мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традицію приготування Яворівського пирога та створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі. Тому закликаю керівництво інших громад скласти перелік таких об’єктів, аби подати їх на розгляд Міністерства культури та інформаційної політики України», –  додав Іван Собко.

Наприкінці наради громадам наголосили на важливості створення музичних та мистецьких шкіл, музеїв, поповнення бібліотечних фондів якісним українським продуктом. З усіма пропозиціями прохання звертатись до Департаменту культури, національностей та релігій Львівської ОВА.

Leopolis.news