logo
19/04
2 ...

Московський патріарх Кирил привітав львівського митрополита з ювілеєм

12-08-2022 14:533207

Московський патріарх Кирил привітав львівського митрополита з ювілеєм
Фото: Духовна велич Львова

Очільник Російської православної церкви патріарх Кирил (Гундяєв) привітав митрополита Львівського і Галицького УПЦ Філарета (Кучерова) з 50-літтям.

Привітання розміщено на офіційному сайті Московської патріархії, пише «Духовна велич Львова».

Предстоятель РПЦ зокрема висловлює сподівання на те, що «канонічний порядок» на Львівщині найближчим часом буде відновлено.

У тексті привітання Кирил Гундяєв нагадав львівському митрополиту про те, що той формувався в московських духовних школах та був іподияконом патріарха Алексія II.

А опісля продовжив: «Вступивши до братії Києво-Печерської лаври — колиски російського чернецтва, Ви принесли чернечі обітниці і прийняли постриг на честь святителя Філарета (Амфітеатрова), митрополита Київського, який здобув славу полум’яного ревнителя Істини та суворого подвижника. Згодом Господь покликав Вас до єпископських трудів, вручивши Вашій опіці паству Львівської єпархії, де вже десять років Ви несете своє служіння».

Водночас Кирил Гундяєв висловлює надію на те, «що з милості Божої канонічний порядок» у Львівській єпархії УПЦ буде відновлено. Очільник РПЦ  побажав митрополиту Філарету терпіння, духовної мудрості і Божої допомоги «в подальшому служінні Матері-Церкві».

Нагадаємо, що Львівська єпархія УПЦ після широкомасштабного російського вторгнення першою в Україні офіційно перестала молитовно поминати Московського патріарха та різко засудила агресію, а духовенство єпархії звернулось з відкритим листом до митрополита Філарета в якому просили вищу церковну владу повністю розірвати залежність УПЦ від Москви. Після того як травневому соборі УПЦ було прийнято рішення внести зміни в Статут УПЦ, митрополит Філарет публічно заявив про те, що Української православної церкви (Московського патріархату) в Україні більше не існує, за його словами, УПЦ тепер повністю незалежна від РПЦ та її структур.

Водночас спостерігачі відзначають, що УПЦ далі залишається щонайменше в євхаристичному та канонічному спілкуванні з Московською патріархією, яка благословляє вбивство українців, але не робить помітних кроків у сторону зближення та об’єднання з ПЦУ. Така позиція здається суперечливою. Разом з тим ПЦУ вже четвертий рік просувається до повного визнання її автокефалії в православному світі – церква отримала канонічне визнання перших по честі Константинопольського та Александрійського патріархів, а також авторитетних Елладської та Кіпрської помісних церков.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news