logo
07/05
2 ...

Садовий проігнорував прохання близьких останньої зв’язкової Шухевича Дарії Гусяк щодо місця її поховання

15-08-2022 10:381566

Садовий проігнорував прохання близьких останньої зв’язкової Шухевича Дарії Гусяк щодо місця її поховання

Міська влада Львова відмовилась змінити місце поховання останньої зв’язкової Романа Шухевича Дарії Гусяк, попри численні прохання громадських діячів та її близьких.

Близькі Дарії Гусяк просили поховати її на початку Личаківського цвинтаря біля друзів-упівців.

Зокрема, до міського голови Львова Андрія Садового звернувся син Романа Шухевича Юрій з проханням поховати її на Полі почесних поховань N°67 на Личаківському кладовищі. Натомість влада пропонує місце на Марсовому полі за парканом Личаківського цвинтаря.

За словами Юрія Шухевича, вона має бути похована поряд зі своїми однодумцями та близькими друзями, зокрема Катериною Зарицькою, з якою вони разом проходили ув‘язнення.

Про це також написав народний депутат Микола Княжицький, до якого звертався Юрій Шухевич: «Мер проти. У нього інше бачення вшанування пам‘яті. Хоче ховати в іншому місці кладовища, де теж ховають героїв, але не там , де просить Шухевич і інші близькі до Дарки українці».

Як зазначив український журналіст та письменник Вахтанг Кіпіані, похорон Дарії Гусяк – не приватна справа. Він також мав розмову із міським головою: «Мер повторив аргумент, що діячів ОУН І вояків УПА «усталено» хоронять тепер разом на окремій дільниці [у глибині Личакова».

Це так. І не так. Оскільки кожен, хто цікавиться, знає, що на полі почесних поховань біля входу поховано націоналісток і націоналістів Катерину Зарицьку, Михайла Сороку, Дарію і Лева Ребетів, Петра Дужого, Ірину Сеник, Ірину Калинець, Івана Кандибу, а неподалік - Івана Геля. Ну, і символічний надгробок над незнайденим прахом Романа Шухевича, командира і бойового побратима небіжчиці - теж там. Плюс там же спочивають визначні діячі ОУН, які померли в еміграції. У чому проблема поховати славної пам'яті Дарію Гусяк поряд з її друзями і однодумцями? Посилання на рішення 2008 року - це бездушний формалізм. Рішення має бути переглянуто», – наголосив він.

Навіть звернення третього Президента України Віктора Ющеннко з низкою громадських діячів та політв'язнів не переконало Садового.

«На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв’язкова Романа Шухевича – Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України.

Це місце пам’яті та сили українського народу. Тут постане масштабний меморіальний комплекс. Кожен українець має знати і пам’ятати ціну Незалежності, яку заплатити воїни УПА та наші сучасники-військові. Героям слава!», - зазначив Садовий.

Нагадаємо, Дарія Гусяк відійшла у вічність 12 серпня на 99-му році життя.

Дарія Гусяк («Нуся», «Чорна») (04.02.1924-12.08.2022). Уродженка міста Трускавця. Родичка діячів ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Закінчила Дрогобицьку торгівельну гімназію, опісля працювала бухгалтером у Трускавці.

Із 1948 року – членкиня Організації українських націоналістів. Особиста зв‘язкова генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича. Із розвідувальною метою відвідувала міста Київ, Полтаву та Москву.

У 1950 році була заарештована та засуджена до 25-річного тюремного ув‘язнення, яке відбувала у Верхньоуральській та Володимирській в‘язницях. Через протести правозахисників, була переведена до села Барашевого (Мордовія).

Після звільнення у 1975 році проживала у місті Волочиськ Хмельницької області, згодом переїхала до Львова. Реабілітована у 1993 році. Голова громадської організації «Всеукраїнська ліга українських жінок» до 2004 року.

Указом Президента України у 2008 році Дарію Гусяк було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. Також була відзначена «Орденом Лева» та ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news