logo
19/04
18/04
2 ...

У Криму арештували громадянського журналіста Вілена Темер’янова

15-08-2022 11:22296

У Криму арештували громадянського журналіста Вілена Темер’янова

У Джанкої та Джанкойському районі Криму пройшли масові обшуки у кримськотатарських активістів.

Про це повідомляє Інформаційна служба НСЖУ. 

Як повідомляє сайт «Крим.Реалії» з  посиланням на інформацію громадського об’єднання «Кримська солідарність» та портал «Грати», вночі і вранці 11 серпня у Джанкої та Джанкойському районі Криму пройшли масові обшуки у кримськотатарських активістів. Як з’ясувалося, обшуки були ініційовані ФСБ і проходили одночасно в сім’ях шістьох кримських татар: у Енвера Кроша (селище Близькогородське), Вілена Темер’янова (селище Вільне), який є громадянським журналістом, Мурата Мустафаєва (село Мирнівка), Едема Бекірова (село Озерне), Ріната Алієва (село Тимофіївка) та Сейтья Аббозова (Джанкой). Їхні адвокати не були допущені на слідчі дії та повідомили про точкове відключення у них мобільного зв’язку.

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував затриманих до 10 жовтня 2022 року. Як повідомляє «Кримська солідарність», російські силовики підозрюють їх у участі у забороненій на території Росії міжнародній ісламській політичній організації «Хізб ут-Тахрір». Судові засідання проходили у закритому режимі – без журналістів та слухачів. Під час засідань під будинком Київського районного суду Сімферополя зібралося близько 100 людей, у зв’язку з чим до суду приїхали співробітники поліції. За даними громадської ініціативи «Кримське дитинство», у Криму без батьків ростуть 216 неповнолітніх дітей політв’язнів.

Як повідомив читачам портал «Грати», під час обшуку Рената Алієва не виявилося вдома в селі Тимофєєва, оскільки він працює в Ялті, але оперативники його знайшли, провели обшук у ялтинській квартирі, і привезли, щоби провести обшук в сільській домівці. Крім того, затриманий Енвер Крош   розповів адвокату Емілю Курбедінову, що дорогою його били і катували, домагаючись того, щоб він розблокував телефон. Одразу після виїзду від нього вимагали розблокувати його телефон. Він відмовився. Тоді йому застебнули руки ззаду кайданками, поклали на підлогу обличчям униз і стали сильно піднімати руки за кайданки. При цьому постійно наказували розблокувати телефон. Після цього йому накинули ремінь на голову, закривали ніс і рот, щоб він не міг дихати. Все це супроводжувалося постійними ударами по голові та тілу, оперативники ставали йому на ноги. Але телефон Крош так і не розблокував.

Потім його посадили на сидіння і ще десь годину дороги до Сімферополя били по голові. Адвокат Еміль Курбедінов побачив Кроша вже в управлінні ФСБ на бульварі Франка. У нього були синці на потилиці, зліва біля скроні — велика шишка від удару, на лівій нозі — рана з кров’ю, що запеклася, руки порізані кайданками до крові. Про тортури та побиття Крош та його захисник заявили під час допиту. Вину при цьому кримський татарин не визнав. Його розповідь занесли до протоколу.

Серед затриманих Вілен Темер’янов – громадянський журналіст та кореспондент інтернет-видання «Грані.ру». Його рідні заявляють про фальсифікацію обшуків. Дружина Вілена Темер’янова Ельмаз після обшуку повідомила журналістам, що помітила книгу під сорочкою у оперативного співробітника, який проводив обшук у їхньому будинку. Вона розповідає: «Я страшенно боялася, що вони нам щось підкинуть. І якось так вийшло, що я звернула увагу на одного з оперативників і мені здалося, що він має книжку під футболкою. Я про це сказала чоловікові кримськотатарською. Вілен звернувся до слідчого з проханням, щоб його підлеглий підняв одяг – переконатися, що під футболкою нічого немає. Слідчий аж почервонів, почав грубити, мовляв, чому мій співробітник має піднімати футболку. Я втрутилася, кажу: а чого боїтеся, якщо там нічого немає? А слідчий мені у відповідь: я зараз вас роздягати почну», – передає сайт Крим.Реалії розповідь Ельмаз.

Крім обшуку в домі самого Вілена Темер’янова, такі ж заходи силовиками були проведені і в домівку його мами Лілі, де фактично прописаний Вілен. «Поки я добігла туди, розповідає Ельмаз Темер’янова, свекрусі підкинули дві книги на кухні, під макарони на поличку, де в неї крупи. На одній книзі написано великими літерами «Халіфат», а друга – тонка брошура. Обидві книги були білі, за описом свекрухи, начебто нові. І коли вони проводили обшук у кухні, нікого там не було. Свекруха почала виправдовуватись, мовляв, це не моє. Я говорю: звичайно, не ваше, у нас у житті таких книг не було».

В Криму заарештовано громадянського журналіста Вілена Темер'янова 1

Як розповіла Ельмаз, у них вилучили всю техніку, мобільні телефони, ноутбуки, навіть непрацюючий планшет. Потім вони розкрили диван, де у нас лежать документи, і знайшли стос чистих листівок, які ми пишемо кримським політв’язням, з їхніми фотографіями. Почали говорити: а ви взагалі знаєте, хто це такі, це члени осередку Хізб ут-Тахрір. Потім вони знайшли ксерокопію прес-посвідчення видання «Грани.ру» і один із співробітників у масці каже: забирай, це видання пов’язане з «Кримською солідарністю».

Наразі в ув’язненні перебувають 13 цивільних журналістів громадського руху «Кримська солідарність». Вілен Темер’янов став 14-м цивільним журналістом за ґратами. У російських СІЗО та колоніях перебувають автор інформаційного блогу «Кримська медицина без обкладинки» Ірина Данилович, фрілансер Крим.Реалій Владислав Єсипенко та член редколегії українського журналу «Чорноморська безпека» Олексій Бессарабов.

Як розповів журналістам адвокат Вілена Темер’янова Костянтин Рустемов, його підзахисний сказав, що сам він сповідує ідеї Хізб ут-Тахрір, однак стосовно інших осіб свідчення не даватиме. Крім цього, він заявив, що на зустрічах, у яких він брав участь, жодних терористичних заходів ніхто не обговорював, жодної ненависті до інших осіб, які сповідують іншу релігію, до інших національностей не виявляв, жодних таких тем ніколи не обговорювали. Так, обговорювали догмати Хізб ут-Тахрір і все. Він усвідомлював, що організація заборонена в Росії, але вважав це своїм вибором.

У правозахисній організації «КримSOS» затриманих після обшуків 11 серпня кримських татар назвали жертвами політичних переслідувань з боку російської влади. «Це чергова хвиля обшуків. Як правило, кримські татари звинувачуються у причетності до терористичної організації. Жертвами обшуків та затримань часто стають громадянські журналісти та активісти», – заявив аналітик організації Євген Ярошенко.

У представництві президента України в Автономній Республіці Крим з приводу нових арештів і арештів заявили, що «Представництво засуджує чергові порушення прав людини з боку окупаційних адміністрацій Криму щодо громадян України, представників корінного кримськотатарського народу: Енвера Кроша, Сейтья Аббозова, Едема Бекірова, Мурата Мустафаєва, Ріната Алієва, журналіста Вілена Темер’янова та його матері», – йдеться у повідомленні. У представництві вважають, що такими діями Росія демонструє «страх втратити контроль над окупованими територіями України», тому чинить тиск на місцеве населення та активістів.

«Вимагаємо від Росії звільнити всіх незаконно затриманих громадян України. Будь-які політичні переслідування та репресії проти українських громадян, зокрема представників кримськотатарського народу, мають негайно припинитися. Закликаємо світову спільноту засудити незаконні дії Росії, яка чинить чергові ганебні переслідування українських громадян на тимчасово окупованих територіях. Незаконні арешти, обшуки та переслідування представників кримськотатарського народу порушують норми міжнародного гуманітарного права та положення Конвенції про захист прав людини та основних свобод», – йдеться у повідомленні.

У представництві президента України в АРК наголосили, що припинити масові порушення прав людини у Криму може лише його деокупація.

Національна спілка журналістів України засуджує дії окупаційної російської влади в Криму: "Ми вкотре наголошуємо, що журналістика – не злочин! Повідомляти правдиві новини про всі аспекти життя в Криму всій світовій громадськості – це професійний обов’язок журналістів і їх право. НСЖУ вимагає зняти з громадянського журналіста Вілена Темер’янова всі звинувачення та звільнити його з-під обмеження волі і припинити переслідування".