logo
23/04
22/04
2 ...

Більший урожай меду зберуть лише 15% пасічників

16-08-2022 17:08636

Більший урожай меду зберуть лише 15% пасічників
Фото: Суспільне

Лише 15% пасічників констатували більший урожай меду, ніж торік, у частини — на тому ж рівні, інші втратили до половини бджолиних сімей. Є десятки пасічників, у яких було 150 сімей, а залишилося 30.

Про це у сюжеті «Суспільного» розповів член правління Спілки пасічників області та пасічник у п’ятому поколінні Ігор Висоцький, повідомляє АgroРortal.

Цьогоріч Ігор Висоцький розташував свою пасіку у лісосмузі біля соняшникового поля. Тут бджоли збирають нектар не тільки з цієї культури, а й з різнотрав’я. Зазначає, що на його пасіці цьогоріч медозбір у середньому на 30% менший, ніж торік.

«Кількості меду для внутрішнього споживання буде достатньо, навіть незважаючи на низку перепон та відсутність дотацій. Цього року, зрозуміло, у зв’язку з таким станом не було дотацій пасічникам. Потім ще вплинула комендантська година, відсутність палива, заборона виїзду в ліси та посадки. І все це призвело до того, що багато хто взагалі не виїхав на кочівлю, а якщо пасіка не кочує, то меду, звичайно, немає», — зауважує Ігор Висоцький.

Чи вистачить меду для експорту, він прогнозувати не береться.

«Це цінова політика. Якщо торік закупівельна ціна була близько $2,5, то цього року — десь $1,5. Для того, щоб якась галузь розвивалася, потрібні стабільні ціни», — вважає Ігор Висоцький.

Він додає, що не вистачає підтримки бджолярства з боку держави: «Від роботи пасічників залежить не тільки врожай сільськогосподарських культур, а й експорт, валютні надходження до нашої країни. Мед йде на експорт і також дає дуже великі надходження валюти. Для держави дуже важливо зараз зберегти пасічників, можливо, утриматися від призову їх до армії, адже бджоли пропадуть, врожаїв не буде, меду не буде. Відповідно не буде і здоров’я нації, адже мед — це здоров’я».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news