logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Польща може спростити українцям процедуру придбання житла

17-08-2022 08:36618

Польща може спростити українцям процедуру придбання житла
Фото: tvoemisto.tv

Зазвичай придбати житло у Польщі іноземці можуть на тих же умовах що й громадяни сусідньої країни, але існують обмеження – коли доводиться отримувати спеціальний дозвіл на придбання житла. Польські забудовники просять уряд скасувати ці обмеження для українців та спростити придбання житла українцями у Польщі.

Про це пише Uapl.info.

Йдеться про отримання дозволу на придбання іноземцем житла – будинок чи квартира — у прикордонній зоні Польщі.

Відповідно до чинного польського законодавства ці обмеження спрямовані на перевірку та підтвердження того, що придбання нерухомості іноземцем у прикордонних регіонах Польщі не створює загрозу державній безпеці сусідньої країни.

ІСНУЮЧИЙ ДОЗВІЛ Є ПЛАТНИМ, ПРОЦЕДУРА ТРИВАЛОЮ, А ТЕРМІН ЙОГО ДІЇ ЛИШЕ 1 РІК.

Слід зазначити, що такого роду послуга для українців у Польщі – недешеве задоволення, а процедура оформлення доволі тривала. Зазвичай отримання дозволу триває близько двох місяців та коштує майже 1600 злотих.

Окрім цього – термін дії дозволу на придбання житла у прикордонних регіонах Польщі лише 1 рік.

Тобто, якщо українцям через певні обставини впродовж року після отримання цього дозволу не вдалось придбати житло, то доведеться розпочинати процедуру із початку: знову платити 1600 злотих, чекати кілька місяців на оформлення нового дозволу.

Відповідальним за видачу таких дозволів українцям є Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі.

СКАСУВАННЯ ДОЗВОЛУ НА ПРИДБАННЯ ЖИТЛА: АРГУМЕНТИ ПОЛЬСЬКИХ ЗАБУДОВНИКІВ

До уряду Польщі звернулись польські забудовники, які стверджують, що зазначений дозвіл не є корисним для польської економіки.

В асоціації забудовників стверджують, що потреба в отриманні дозволу на придбання нерухомості навіть у прикордонній зоні є несправедливим у стосунку до українців. Вся процедура призводить до необґрунтованих витрат, а також значно сповільнює купівлю нерухомості українцями  у Польщі.

Саме тому польська асоціація забудовників просить зробити виняток для українців.

Як приклад, польські забудовники зазначають прикордонний Гданськ, де наразі проживає понад 157 тисяч українців.

Водночас якщо взяти до уваги всю прикордонну агломерацію на півночі Польщі, включаючи Гдиню і Сопот, то кількість українців збільшується до 223 тисяч осіб.

Тобто йдеться фактично про майже 1/5 частину населення прикордонного регіону Польщі.

Польські забудовники переконують, що уряд країни повинен врахувати нові реалії – мільйони українців у Польщі, їх місця розселення тощо – і сподіваються на те, що їх аргументи зможуть переконати уряд спростити процедуру придбання житла для українців у Польщі.

Наразі відомо, що польська асоціація забудовників вже звернулась у Міністерство внутрішніх справ та адміністрації Польщі із клопотанням скасувати зазначений дозвіл для українських мігрантів у Польщі.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news