logo
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

У Польщі створили фонд допомоги українським сиротам війни та звільненим з полону жінкам

17-08-2022 18:24675

У Польщі створили фонд допомоги українським сиротам війни та звільненим з полону жінкам
Фото: PAP

Для допомоги українським сиротам війни та звільненим з полону жінкам буде створено фонд імені блаженного Климентія Шептицького.

Про це повідомив в Києві керівник канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик., інформує pap.pl.

Він додав, що кожна дитина, яка буде охоплена цією програмою, отримає близько 5 тисяч гривень місячних виплат (близько 630 злотих).

«Сьогодні створюється Фонд імені блаженного Климентія Шептицького, який є покровителем усієї цієї ініціативи, має на меті допомогти сиротам війни та жінкам, звільненим з полону», — сказав Дворчик на пресконференції.

Керівник канцелярії прем’єр-міністра повідомив, що в середу також було запущено вебсайт, через який можна подати заявку на допомогу дітям, які втратили батьків під час війни.

«Протягом року ми можемо надати такі виплати 1600 дітям. Кожна дитина, яка буде включена до цієї програми, отримуватиме щомісячно виплат в еквіваленті близько 5000 гривень », – сказав Дворчик.

За його словами, польський уряд також хоче допомогти жінкам, які врятувалися з російського полону і пережили там травму.

«Такі жінки, які звернуться до нас за цією програмою, зможуть розраховувати на одноразову допомогу у розмірі 80 тис. грн (приблизно 10 тис. злотих), а згодом – на допомогу, пов’язану з психологічною та реабілітаційною підтримкою», – підкреслив урядовець.

Дворчик пояснив, чому патроном фонду обрано блаженного Климентія Шептицького:

«Це священнослужитель як польського, так і українського коріння, який рятував дітей, яких переслідували німці у XX столітті. У XX столітті одним із найжахливіших тоталітаризмів був німецький нацизм. У ХХІ столітті путінська Росія своїм нападом на Україну спричинила страждання дітей, їх переслідування та потребу допомоги».

Фондом буде керувати урядовий Фонд Міжнародної Солідарності у тісній співпраці з віцепрем’єр-міністром України Іриною Верещук та ввіреним їй міністерством.

Польська влада виділила Фонду приблизно 8 мільйонів злотих. Фонд Міжнародної Солідарності, яка є її оператором, співпрацюватиме з Центром розвитку миру під час перевірки потенційних бенефіціарів та збиратиме інформацію про жертви війни.

Прийом заявок на отримання фінансової підтримки у 2022 році триватиме з 17 серпня і відбуватиметься до вичерпання коштів. 

Leopolis.news