logo
18/04
2 ...

Зі Львова на реабілітацію до Австрії поїхали двоє братиків з Одещини, які ледь вціліли після ракетного удару рашистів

18-08-2022 15:26683

Зі Львова на реабілітацію до Австрії поїхали двоє братиків з Одещини, які ледь вціліли після ракетного удару рашистів
Фото: Львівської міської ради

Сьогодні братики Володя та Яків з Одещини поїхали до Австрії, де продовжать реабілітацію. До цього вони були під опікою медиків Першого медоб’єднання Львова. 

Хлопці мріють якнайшвидше повернутися додому, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Братиків Володю та Якова з-під завалів дістали сусіди. Миттю раніше у їхній дім влучила російська ракета. Це трапилося 1 липня в селі Сергіївка на Одещині. Мама та вітчим загинули одразу. Дітям вижити вдалося, але не вдалося вціліти.

8-річному Якову дісталося найбільше. Уламок потрапив в шию. Аби не втратити дитину через кровотечу, рятувальники перетиснули йому судину. Однак кисневе голодування спровокувало інсульт. Як наслідок – Якову знерухомило ліву частину тіла. Права рука у нього не рухалася через перелом плеча. Старший 14-річний Володя отримав черепно-мозкову травму, численні поранення обличчя та перелом променевої кістки правої руки.

Поранених дітей спершу доправили до реанімації місцевої лікарні на Одещині, а місяць тому евакуаційним потягом транспортували до лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. І якщо стан Володі на той час уже був стабільним, за життя Якова команді відділення інтенсивної терапії та анестезіології на чолі з Яремою Безніско та Романом Корнієнком довелося поборотися. Потім приєдналися нейрохірурги під керівництвом Михайла Ловги.

Також увесь цей час, включаючи реанімацію, з Яковом працювали реабілітологи на чолі з фізичним терапевтом Сергієм Худою. Завдяки цьому хлопчик уже вчиться ходити і рухати лівою рукою. На правій у нього поки що стоїть апарат зовнішньої фіксації. Володею реабілітологи теж займалися. Зокрема, йому допомагали розробити руку, яка малорухлива після тривалого перебування в гіпсі.

Війна, хоч і забрала у дітей найріднішу людину – маму, все ж не лишила їх покинутими. До хлопчиків з-за кордону приїхала двоюрідна сестра Євгенія. Сьогодні вранці вона забрала їх до Австрії, де вони продовжать реабілітацію. Яків та Володя на прощання сказали: обов’язково повернуться, коли закінчиться війна.

Саме тому у Львові будують перший в Україні Національний реабілітаційний центр «Незламні» (UNBROKEN), де отримувати фізичну, психологічну та соціальну реабілітації зможе щороку понад 50 тисяч українців, які постраждали від війни. Пацієнт не лише отримуватимете тут протез, а й успішно повертатиметься до повноцінного життя.

До проєкту уже долучилися перші фінансові донори: компанії «АТБ», «Symfony Solutions», «Space Art», Група «ПЗУ Україна» та посольство Швейцарії в Україні. У день презентації проєкту меценати зібрали понад 2 млн євро. У липні в рамках екосистеми відкрили містечко для вагітних переселенок «Незламні матусі». Тут вже живуть матері із дітьми, що втекли від війни до Львова.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news