logo
29/03
28/03
2 ...

Генсек ООН відвідав Франковий університет

18-08-2022 19:41589

Генсек ООН відвідав Франковий університет
Фото: ЛНУ ім. І. Франка

Сьогодні, 18 серпня 2022 року, до Львова прибув Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш. В рамках цього візиту, Генсек ООН відвідав Львівський національний університет імені Івана Франка і поспілкувався з Ректором Університету, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником.

Про це повідомляє пресслужба ЛНУ ім. Івана Франка.

Спочатку Антоніу Гутерреш відвідав факультет міжнародних відносин Львівського університету, де поспілкувався із пресою. У своєму виступі Генеральний секретар ООН наголосив на вагомій ролі Львівського університету у формуванні і становленні європейських цінностей. Антоніу Гутерреш, зокрема, згадав про Герша Лаутерпахта, який навчався у Львівському університеті і брав участь у розробці Статуту ООН, що є надзвичайно важливим. Генсек ООН пригадав також постать Рафаеля Лемкіна, який є автором терміну «геноцид» і з іменем якого пов’язані важливі аспекти аналізу порушень прав людини та геноциду.

«Сьогодні чимало людей думають, що лише уряди мають значення, але навпаки, внесок громадянського суспільства та внесок наукових кіл є дуже важливими у розвитку сучасних демократій. Тож для мене, як секретаря Організації Об’єднаних Націй, дуже важливо було відвідати Львівський університет», – зауважив Антоніу Гутерреш.

Генеральний секретар ООН також ознайомився з меморіальними таблицями відомим дипломатам УНР та ЗУНР, а також засновникам Львівської школи міжнародного права та Дипломатичних студій, серед яких, зокрема, Герш Лаутерпахт (суддя Міжнародного Суду ООН, автор концепції прав людини та терміну «злочини проти людяності»), Рафаель Лемкін (автор терміну «геноцид» і Конвенції про запобігання злочину геноциду), Луї Б. Сон (професор міжнародного права Гарвардського університету та Університету Джорджа Вашингтона, співавтор Статуту ООН).

Опісля Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш завітав до головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка.

«Ми дякуємо Вам за принципову позицію щодо підтримки боротьби України проти російського агресора. А в особі Львівського університету Ви завжди матимете надійного партнера і друга», – зазначив Ректор Університету, професор Володимир Мельник, спілкуючись із Генсеком ООН.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news