logo
29/03
2 ...

Зеленський у Львові зустрівся з Ердоганом та Гутеррішем: коротко про головне

19-08-2022 10:10483

Зеленський у Львові зустрівся з Ердоганом та Гутеррішем: коротко про головне
Фото: Львівська ОВА

Про що йшлося в межах зустрічей тезисно із брифінгу, який відбувся у палаці Потоцьких.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Глобальна продовольча безпека, ситуація на ЗАЕС, звільнення військовополонених – серед основних питань зустрічі  Президента України Володимира Зеленського з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом та Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем у Львові.

Володимир Зеленський подякував гостям за підтримку територіальної цілісності України та відзначив символічність зустрічі саме у Львові, місті, з яким пов’язані відомі імена, такі як Рафал Лемкін, Герш Лаутерпахт та інші.

«Ми обговорили експортну зернову ініціативу, яка була досягнута завдяки нашим спільним зусиллям. Я вдячний вам, адже ви допомагаєте вирішувати глобальну продовольчу кризу. Окреслили можливі напрями подальшого розвитку ініціативи, її вдосконалення, підвищення безпеки і її реалізації. Це глобальна потреба, щоб збільшилась кількість суден, які безпечно експортують українське продовольство. Наша держава готова і буде гарантом глобальної продовольчої безпеки», – наголосив Володимир Зеленський.

Як зазначив Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, з 1 серпня після стамбульських домовленостей 25 суден з агропродукцією, приблизно 625 тисяч тонн українського зерна, доставили на світові ринки і воно продовжує постачатись.

Стабільне постачання українського продовольства важливе для людей з усіх куточків світу та дозволяє знизити ціни на продовольство. На цьому наголосив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

«Є ознаки того, що починає стабілізуватись ринок продовольчих товарів по всьому світу. Зокрема ми бачимо, що вартість пшениці скоротилась на 8%. Переважна більшість продовольчих товарів зараз реалізується за цінами, які є нижчими за довоєнний рівень», – зазначив він.

Також Президент України висловив впевненість, що гості так само засуджують крадіжку продовольства на тимчасово окупованих територіях та наголосив на неприйнятності будь-якої торгівлі краденим.

Сторони порушили питання і ядерного шантажу росії навколо Запорізької атомної станції.

«Ядерна безпека – це безумовний пріоритет для усіх у світі. Тому росія без будь-яких умов повинна негайно вивести свої війська з території ЗАЕС, припинити усі провокації, обстріли. Неприпустимо, що Росія ставить усіх нас на межу радіаційної катастрофи», – зазначив Президент України.

Присутні обговорили параметри можливої місії МАГАТЕ на ЗАЕС через вільну від окупантів територію.  

Велику увагу приділили і питанню захисту та звільненню українських військовополонених, яких утримує росія.

Володимир Зеленський закликав генсека ОНН вжити всіх можливих заходів, щоб повернути людей додому. Погодили якомога швидше направити місію для встановлення фактів щодо Оленівки, де росія здійснила один з найстрашніших терактів проти України.

«Я підкреслюю, що усі міжнародні організації мають робити все для того, щоб отримати доступ до місць утримання громадян України, зокрема це стосується так званих фільтраційних таборів. Міжнародна спільнота має силу щоб змусити росію дотримуватись Конвенції», – наголосив Володимир Зеленський.  

Обговорили також створення спеціального трибуналу щодо злочину росії проти України. Крім того, зосередили увагу на відбудові держави після завершення бойових дій. Тут Туреччина виступить партнером України.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news