Огляд тижня: візит міністра-плагіатора та друга фаза «війни» між ЛОВА і ДПС

https://leopolis.news/post/70372/oglyad-tyjnya-vizyt-ministra-plagiatora-ta-druga-faza-viyny-mij-lova-i-dps

28/08/2022

Також ніхто в області не відреагував на приїзд до Львова найодіознішого міністра Кабміну Шмигаля - Шкарлета. Більше того, чомусь всі - включно із головою облради Ірини Гримак, дуже тішились на усіх заходах, де взяв участь міністр-плагіатор, і мило з ним фотографувались. Так, ніби хотіли всім нам довести, що Шкарлет не такий, як про нього всі думають і говорять, а навпаки - професіонал, якого суспільство не розуміє через його геніальність. Лише наприкінці тижня сталось хоч щось, що привернуло на увагу. Максим Козицький розпочав другу фазу війни проти тимчасового керівництва львівської податкової служби.

Нагадаємо, що першу фазу начальник Львівської ОВА програв практично "в суху". Принаймні, публічно та комунікаційно. Тому ми очікували, що у військовій адміністрації або взагалі тихо замнуть це питання, або набагато серйозніше підійдуть до планування другої фази, щоб хоча б "зрівняти рахунок". Але ми переоцінили ОВА, бо сталося все ані за першим, ані за другим сценарієм. Більше того, якщо початок першої фази від Львівської ОВА видався дуже вдалим, то другий - просто "в молоко".

Якщо коротко, то обласна адміністрація вирішила звинуватити податкову у неналежній роботі із місцевим бізнесом, який любить платити мінімальну зарплату або зарплату чорним кешем. І, на думку чиновників з ОВА, така погана робота податківців призводить до недоплати в бюджети усіх рівнів 250 мільонів на місяць (або 3 мільярди на рік).

Ми не полінувалися, на відміну від чиновників з Винниченка, 18, і відкрили положення про Державну податкову службу. Там є прописані всі завдання, які покладені на цю службу, і серед 85-ти таких завдань ми не знайшли жодного, який би передбачав контроль за виплатою заробітної плати в розмірі, що перевищує мінімально встановлений законодавством. Це і не дивно. Адже це, як мінімум, функціональні обов'язки Державної інспекції з питань праці. А, як максимум, в Україні законодавство не забороняє виплачувати заробітну плату, у розмірі мінімально встановленому. Звичайно, що працювати у напрямку постійного збільшення розміру зарплати повинні всі органи влади - не лише податкова, але зробити так, щоб всі заробляли вдвічі більше від мінімального дозволеного рівня оплати праці, на сьогоднішній день (і в найближчій перспективі) просто нереально.

Тому, коли Львівська ОВА говорить, що бюджет щомісяця недоотримує по 250 мільйонів, через те, що в області майже 6 тисяч підприємств сплачують заробітну плату у сумі меншій за мінімальну або близькій до мінімальної, яка зараз становить 6 тисяч 500 гривень, а відтак, різниця між середньою заробітною платою (14 тисяч 100 гривень) і тим, що недоплачують підприємства, становить 250 мільйонів, є нічим іншим, як маніпуляцією. Адже з таким самим успіхом можна порахувати різницю між мінімальною і бажаною зарплатою +/- 25 тисяч гривень, тоді вийде, що бюджети недоотримують 500 мільйонів щомісяця або навіть мільярд. Але ж всі розуміють, що це бутафорні цифри і вигадані "надходження". Поки в державі буде існувати мінімально дозволений розмір заробітної плати, до тих пір тисячі роботодавців будуть виплачувати зарплату у таких розмірах. Тому це питання дуже складне, комлексне і точно не львівської податкової.

З податківцями є за що сваритись і за що з ними воювати. За роки незалежності вони понавидумували сотні схем і механізмів, як зловживати сплатою податків, уникати акцизів чи відмивати ПДВ через конвертаційні центри і з цим всім треба жорстко і жорстоко боротись. А вигадувати якісь незрозумілі звинувачення - це зовсім не те, чим повинна займатись адміністрація в часи війни.

P.S. Як стало відомо, після цього публічного "наїзду", відбулась непублічна зустріч начальника Львівської ОВА Максима Козицького із в.о. керівника львівської ДПС Андрія Щербака. Дивно, але ми про це нічого не побачили на офіційних ресурсах Львівської ОВА, як і про результати цієї зустрічі.

telegra.ph