Озеро Синевир рекордно обміліло через засуху (ВІДЕО)

https://leopolis.news/post/70447/ozero-synevyr-rekordno-obmililo-cherez-zasuhu-video

29/08/2022

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на місцевого гіда Віталія Диблюка.

«Цьогоріч зафіксовано історичний мінімум міління озера Синевир. Причиною стало те, що у високогір'ї Карпат та на всьому Закарпатті протягом весни та літа цього року була тривала засуха, довго не було дощу», - сказав він.

За словами Диблюка, на Синевирському острівці є позначка, що показує на рекордний мінімум, до якого опускалася позначка рівня води в озері. Вона зафіксована влітку 2005 року.

«Але не переживайте, Синевир не пересохне, тому що він постійно живиться трьома струмочками з гір, які ніколи не пересихають і не перемерзають», – заспокоїв Диблюк.

За його словами, рівень води у Синевирі може «стрибати» 5-7 метрів вверх-вниз.

«Своєрідним індикатором вимірювання висот є острівець посередині озера, який має свою стабільну висоту, бо це вершина хребта, затопленого під час зсуву та утворення озера - тому від його висоти заміряють мінімум та максимум рівня води в озері. Цьогоріч він найменший за всю фіксовану історію озера», – зазначив Диблюк.

Натомість він прогнозує, що Синевир стане повноводнішим уже незабаром.

 Синевир — найбільше озеро Українських Карпат. Розташоване в Міжгірському районі Закарпатської області, в гірському масиві Внутрішні Ґорґани. Входить до складу Національного природного парку «Синевир».

Leopolis.news