logo
06/05
2 ...

Львівських волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука відпустили під особисте зобов'язання

30-08-2022 19:291147

Львівських волонтерів Олеся Дзиндру та Юрія Музичука відпустили під особисте зобов'язання
Фото: Ірини Подоляк

Галицький районний суд Львова обрав запобіжний захід для волонтерів Олеся Дзиндри та Юрія Музичука.

Суд ухвалив відпустити Олеся Дзиндру та Юрія Музичука під особисте зобов'язання на місяць. Натомість прокурори вимагали домашнього арешту терміном два місяці, інформує  «Еспресо.Захід».

Перед засіданням бажання взяти Дзиндру та Музичука на поруки висловили народний депутат Ярослав Рущишин, ексдепутатка Ірина Подоляк, депутати Львівської облради Святослав Шеремета, Леся Кобецька, Петро Цеголко, Соломія Риботицька, депутатка ЛМР Юлія Хомин і голова управління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. Вони також неодноразово наголошували на тому, що це є спробою дискредитувати волонтериський рух в Україні, адже схожі справи почали виникати у різних містах, де цей рух активно працює.

Підтримати друзів та колег під залу суду також прийшли десятки відомих львів'ян, зокрема представників культури та влади. 

За словами адвокатки волонтерів Руслани Юхименко, це дуже важливий крок: «Звичайно, хотілося, щоб його взагалі відмінили, проте вдалося скоротити до місяця, фактично зменшити термін застосування запобіжного заходу на половину. Прокурор просив про два місяці, а слідча суддя визначила тільки один. Це є дуже важливо і дуже добре. Відповідно через місяць буде вирішуватись питання, чи будуть продовжувати прокурори запобіжний захід, чи не будуть».

Руслана Юхименко наголосила, що реальних доказів провини волонтерів немає.

Як повідомляли,  звинувачують Олеся Дзиндру та Юрія Музичука у торгівлі автівками, призначеними для ЗСУ. У прокуратурі та СБУ заявляють про ліквідацію масштабної схеми розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині. Натомість відомі діячі та активісти заявляють про спроби дискредитації волонтерського руху.  

Leopolis.news