logo
02/05
01/05
2 ...

Після візиту МАГАТЕ не повинно залишитись сумнівів щодо демілітаризації ЗАЕС – ГУР

02-09-2022 20:51652

Після візиту МАГАТЕ не повинно залишитись сумнівів щодо демілітаризації ЗАЕС – ГУР

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що після візиту МАГАТЕ не повинно залишитись сумнівів в необхідності демілітаризації ЗАЕС та деокупації захоплених українських територій.

«Після завершення візиту Місії Міжнародної агенції з атомної енергії на чолі з головою Рафаелем Гроссі на Запорізьку атомну станцію не повинно залишитись жодних сумнівів у небезпеці, яку складає присутність російських окупаційних сил на захопленому ядерному об’єкті. Міжнародні представники на власні очі пересвідчились у реальній загрозі, яку несе мілітаризація ЗАЕС та порушення основ ядерної безпеки. Сподіваємось, що світу буде донесено повну та об’єктивну інформацію щодо дій окупантів на території станції та міста Енергодар», – кажуть у ГУР.

МАГАТЕ зберігатиме постійну місію на Запорізькій АЕС – Гроссі

 

Зі свого боку, Україна зробила все можливе, щоб Місія отримала вільний доступ на об’єкт та могла провести незалежну та об’єктивну оцінку ситуації.

У військовій розвідці наголошують:

  • з міркувань ядерної безпеки навколо ЗАЕС має бути створено 10-кілометрову демілітаризовану зону, яка має діяти до завершення бойових дій;
  • російські війська та окупаційна адміністрація мають залишити територію станції та відійти за межі демілітаризованої зони;
  • в Енергодар має повернутися законна українська влада;
  • ЗАЕС має повернутися під контроль Енергоатому, у взаємодії із МАГАТЕ та іншими незалежними міжнародними структурами.

Як повідомляли, 1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС, окуповану росіянами.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі покинув Запорізьку АЕС, там залишилось 5 працівників місії. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news