logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

Абсолютна більшість українців виступає проти будь-яких територіальних поступок росії – опитування

15-09-2022 17:16718

Абсолютна більшість українців виступає проти будь-яких територіальних поступок росії – опитування
Фото: Телеграм Кирила Тимошенка

Абсолютна більшість українців виступають проти будь-яких територіальних поступок росії заради якнайшвидшого досягнення миру. 

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС)

«Для 87% респондентів жодні територіальні поступки не є припустимим (і цей показник зріс порівняно з липнем на 3 процентних пункти). Лише 8% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій (і частка таких людей знизилася порівняно з липнем на 2 процентних пункти)»,- йдеться у дослідженні.

У всіх регіонах України абсолютна більшість українців проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів Сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 85% проти поступок (готові на поступки – лише 10%), а серед жителів Півдня – 83% проти поступок (готові – лише 10%). 

«Доцільно звернути увагу, що в період з травня до липня на Сході з 68% до 77% стало більше тих, хто проти будь-яких поступок, а у вересні цей показник зріс ще до 85%. Зараз фактично немає різниця між поглядами жителів різних регіонів», - зазначили соціологи.

Також серед респондентів, які до 24 лютого проживали на території, які після 24 лютого була окупована (і майже всі такі респонденти виїхали на території, підконтрольні Уряду України), лише 2% виступають за територіальні поступки.

Натомість 92% вважають, що жодних територіальних поступок не має бути. Серед загалом внутрішньо переміщених осіб 6% підтримують поступки проти 90%, які виступають проти них.

Заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький у коментарі до результатів опитування зазначив: «Результати засвідчують, що, як і раніше, українці незалежно від регіону, мови спілкування, етнічного походження зберігають високу згуртованість і небажання йти на поступки агресору. Суспільна єдність у цих питаннях є важливим фактором як для успішності національного спротиву, так і для західних партнерів, які мають бачити, що втоми немає і не варто тиснути на Україну і примушувати до неприйнятного миру. Також це мають розуміти росіяни, що українці свого віддавати не будуть».

Опитування КМІС проводили упродовж 7-13 вересня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2000 респондентів, що живуть у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news