logo
28/03
27/03
2 ...

Пенсійний фонд та Фонд соціального страхування об’єднають

22-09-2022 10:40683

Пенсійний фонд та Фонд соціального страхування об’єднають
Фото: UkrMedia

 Уже з 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування приєднають до Пенсійного фонду України. 

Напередодні, 21 вересня, Верховна Рада України схвалила проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», повідомляє Міністерство соціальної політики.

 Законопроєктом передбачається приєднання Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. 

Як зазначили у Мінсоцполітики, таке об'єднання дасть змогу зменшити витрати на адміністрування страхових коштів, направивши вивільнені кошти на забезпечення страхових виплат. 

Також це розширює можливості контролю за цільовим використанням коштів соціального страхування, дозволить забезпечити вчасне виконання зобов’язань щодо здійснення страхових виплат, зокрема, у разі тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків на виробництві.

 Можливості інформаційної системи Пенсійного фонду вже дозволили запровадити електронний лікарняний. Подальша цифровізація процесів скоротить строки проходження коштів та дозволить пришвидшити отримання виплат та соціальних послуг в системі соціального страхування.

  За словами голови комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, вдасться також встановити контроль за цільовим використанням коштів у системі соціального страхування та вчасною виплатою коштів громадянам, зокрема – у разі втрати ними працездатності та нещасних випадків на виробництві.

«Терміни звернення за призначенням страхових виплат скорочені з дванадцяти до шести місяців. При цьому зберігаються, а в деяких випадках збільшуються усі пенсійні та страхові виплати, а також соціальні послуги, які потерпілі на виробництві та члени їхніх сімей на сьогодні отримують від Фонду соціального страхування України», – наголосила Третьякова.

 Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news