У низці шкіл Львівщині запроваджують пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну»

https://leopolis.news/post/71901/u-nyzci-shkil-lvivshchyni-zaprovadjuyut-pilotnyy--proekt-vooz-shkoly-bez-nikotynu-ta-tyutyunu

22/09/2022

Він створений, щоб захисти здоров’я учнів та інформувати про загрози, що несуть тютюнові та нікотинові вироби. Під час брифінгу у Медіацентрі Україна  координатор пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні, виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира розповів, що  проєкт складатиметься з 3 етапів. 

Спершу у школах проведуть анонімне опитування для учнів 9-11 класів. Далі розповсюджуватимуть інформаційні матеріали про шкоду тютюнових та нікотинових виробів. На 3-му етапі школам пропонуватимуть запровадити постійну політику боротьби з курінням. Дмитро Купира  також зазначив, що майже 90% людей у світі стають курцями до 21-го року і близько 80%  — ще  до повноліття. 

«Ми розуміємо, що саме діти є основною мішенню тютюнової індустрії. І якщо говорити про Україну, то за результатами досліджень,  в Україні 20% дітей, юнацтва у віці 15-16 років вже є, на жаль, споживачами тютюну або електронних сигарет»,  —  розповів Дмитро Купира.

«Учні часто не обізнані не лише щодо тютюну, хоча з ним більш-менш зрозуміло, де біле, де чорне, а й щодо нових нікотинових і тютюнових виробів. Ми, як суспільство, і тим паче молодь — не знаємо всіх загроз, які несуть новітні тютюнові вироби та нікотинові вироби. І ми спостерігаємо таку картину, що молодь часто спокійно і вільно споживає нікотинові вироби навіть у школах. І є випадки, коли їх купують навіть батьки», —  зазначив національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський.

Україна стала третьою країною у світі, що впроваджує пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну». На Львівщині його реалізовуватимуть з вересня по грудень. Організатори прогнозують, що згодом  ним  можна буде охопити й інші школи. 

«І сільські, і міські школи будуть брати в цьому проєкті участь. 10 шкіл. Це просто пілотні зараз школи. Такий проєкт має бути більш масовим. Всі повинні взяти участь. Бо тютюнопаління не може бути менш чи більш шкідливим. Воно є просто шкідливим», — заявила  начальниця відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Ірина Сислюк.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news