Міністри енергетики України і США обговорили запровадження санкцій проти «Росатому»

https://leopolis.news/post/71917/ministry-energetyky-ukrany-i-ssha-obgovoryly-zaprovadjennya-sankciy-proty-rosatomu

22/09/2022

Очільник Міненерго проінформував колегу про прицільне знищення російським агресором української енергетичної інфраструктури та регулярні обстріли ядерних об’єктів, повідомляє Урядовий портал.

Особливу увагу сторони приділили ситуації на Запорізькій АЕС. Міністри обговорили результати роботи місії МАГАТЕ на ЗАЕС та подальші кроки для її демілітаризації. Було наголошено на необхідності повного виведення військ зі станції та прилеглих територій.

Дженніфер Гренхолм висловила цілковиту підтримку Україні у питанні деокупації ЗАЕС та її повернення під повний контроль легітимного українського оператора. Російські військові наражають як саму АЕС, так і весь регіон на серйозну небезпеку, наголосила Міністр.

Герман Галущенко підкреслив, що російська державна корпорація «Росатом» бере безпосередню участь в агресії проти України і покриває акти ядерного тероризму.

«Відповіддю цивілізованого світу має бути введення санкцій проти «Росатому» і відмова від ядерних технологій агресора не тільки у нових проектах, але і у вже розпочатих», - наголосив він. Міністр нагадав, що український Уряд вже ініціював перед РНБО введення санкцій щодо понад 700 фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з «Росатомом».

Також Герман Галущенко зазначив, що американська Westinghouse має потенціал замінити російську корпорацію на світовому ринку і Україна вже зробила свій вибір у цьому напрямку.

Так, НАЕК «Енергоатом» відмовився від співпраці з «Росатомом» і розширив угоди з Westinghouse на постачання ядерного палива для всіх діючих українських атомних електростанцій. Поглибленню співпраці української та американської компаній сприятиме і запланована корпоратизація «Енергоатому», законопроект щодо особливостей якої Уряд вже подав на розгляд Верховної Ради.

Також на зустрічі обговорювалася підготовка до наступного опалювального періоду та оптимальні шляхи міжнародної підтримки України у закупівлі газу.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news