logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Львівській опері відбувся гранд-концерт до дня народження Соломії Крушельницької (ФОТО)

24-09-2022 11:341096

У Львівській опері відбувся гранд-концерт до дня народження Соломії Крушельницької (ФОТО)
Фото: пресслужба ЛОВА

Сьогодні, 23 вересня, у день 150-річчя Соломії Крушельницької на сцені Львівської національної опери відбувся гранд-концерт «Соломія. Brava!».

Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

Серед виконавців – співаки та співачки з усіх оперних театрів України, солісти, хор й оркестр Львівської національної опери, запрошений зірковий диригент – італієць Альберто Веронезі. Маестро співпрацював з оперними театрами та симфонічними оркестрами Італії, Австрії, Німеччини, Бельгії, США, а на львівській сцені з‘явився вперше.

З вітальним словом на початку концерту виступив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Цьогоріч виповнюється 150-річчя з дня народження світової легенди – Соломії Крушельницькій. Доля цієї талановитої виконавиці дуже тісно пов'язана не лише з Україною, але й з Італією, де вона також здійснила внесок в локальну оперну культуру. Сьогоднішній вечір покаже, наскільки багатим був її талант. Я сподіваюся, що культура та оперне мистецтво зокрема демонструватимуть наше єднання перед загрозою, яка нависла над усім світом. Слава ЗСУ!», – сказав міністр культури.

До привітань долучився також начальник Львівської обласної військової адміністрації  Максим Козицький.

«Соломія Крушельницька була втіленням самої України: чарівна, красива та надзвичайно талановита. Дякую дуже колективу театру, який названий на честь цієї геніальної оперної співачки, за те, що саме тут твориться сучасна українська культурна держава. Дякую Збройним силам та кожному з присутніх за вклад у розвиток сучасної України. Слава Україні!», – наголосив очільник Львівщини.

Також упродовж святкування ювілею Соломії Крушельницької гості свята могли більше дізнатися про її життя і творчість, зокрема, цьому присвячені виставка на першому балконі театру – «Історія тріумфу», а також лекція-концерт «Відома та невідома Крушельницька».

Відомі твори світового мистецтва:  опера «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні, балет «Повернення Баттерфляй» Дж. Пуччіні – М. Скорика, драма «Саломея» Н. Давидовської відбудуться на головній та камерній сценах театру на честь співачки. А ще Соломія постане і на сторінках нової книги Олександра Балабка «Кімоно для Баттерфляй», презентація якої відбудеться у Дзеркальній залі театру.

Закриватимуть цикл ювілейних подій два концерти: італійського гітариста-віртуоза Сімоне Онніса, що виконає, зокрема, в інструментальному перекладі відомі оперні арії; вражатимуть також і наймолодші музиканти Львова, що навчаються в музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької, та присвятять патронесі своє виконання.    

       

Соломія Амвросіївна Крушельницька (23.09.1872 – 16.11.1952) – українська оперна співачка та національна легенда, чий надзвичайний голос та неповторність акторського перевтілення підкорили серця мільйонів людей – від Львова до Варшави, від Одеси до Парижа, від Мілана, Неаполю до Каїра, Барселони, Лісабону та Буенос-Айреса. Артисткою з неперевершеним сопрано і діапазоном на три октави захоплювався увесь світ. Вона легко співала вісьмома мовами. Оперна діва ще за життя ввійшла в історію як найвидатніша співачка світу.

Leopolis.news