logo
28/03
27/03
2 ...

Олег Соскін: Нехай в уряді включають мізки, а не змушують Нацбанк включати друкарський верстат та штампувати нічим не підкріплену гривню

26-09-2022 16:06435

Олег Соскін:  Нехай в уряді включають мізки, а не змушують Нацбанк включати друкарський верстат та штампувати нічим не підкріплену гривню
Фото: ukrlife.tv

Відомий український економіст, політолог та футуролог, професор Олег Соскін стверджує, що Національний банк України не економічними, не політекономічними, не ринковими заходами пробує стабілізувати валютно-фінансовий ринок.

Про це Олег Соскін заявив в інтерв’ю Leopolis.news, повний текст якого опублікуємо завтра.

Він підкреслює, що Нацбанк – незалежна державна інституція, яка покликана забезпечувати цінову та фінансову стабільність у державі. В Конституції Україні чітко написано, що правовий статус Ради Національного банку України визначається законом. Національний банк є економічно самостійним органом. Національний банк не відповідає за зобов’язаннями органів державної влади.

«То нехай члени Уряду включають мізки, а не змушують Нацбанк включати друкарський верстат та штампувати нічим не підкріплену гривню», – наголошує професор Олег Соскін.

«Їм потрібно якимось чином втримувати стабільність. На жаль, досі не поміняли Наглядову раду Нацбанку. У її складі, до речі, й досі є губернатор Януковича і екс-нардеп Партії регіонів Василь Горбаль. Потрібно нових людей. Тому в рамках старої моделі вони діють абсолютно правильно, ставлячи за мету, щоб ті у кого багато гривневої маси не скуповували валюту. А в рамках європейської капіталістичної моделі вільного ринку та й українського законодавства, яке забороняє владі втручатися в те, як підприємці реалізують свої права на ведення бізнесу й прийняття управлінських рішень, так це незаконно. Як і незаконно не випускати чоловіків за кордон. Бо ж у нас свобода пересування, яка гарантована Конституцією, а виїзд за кордон заборонили Постановою Кабінету міністрів», – заявив Олег Соскін.

«Національний банк не економічними, не політекономічними, не ринковими заходами пробує таким чином стабілізувати валютно-фінансовий ринок. І йому це вдається доти, поки надходить зовнішня допомога, кредити і гранти. Якщо вони перестануть надходити, то вся їх нікчемна монетарна комуністична політика полетить в прірву. Бо вона абсолютно не правильна. Не відповідає головним засадам макроекономічної теорії. Має бути конкуренція, вільне підприємництво, свобода руху грошей і валюти. Треба відмінити монополію гривні і дозволити всім вільноконвертованим валютам, а саме долару США, швейцарському франку, євро та англійському фунту, вільний обіг в Україні. Тобто щоб за них можна було купувати нерухомість, землю, здійснювати інші платежі», – вважає Олег Соскін.  

Андрій БОЛКУНLeopolis.news