СБУ спіймала ексзаступника міністра охорони здоров’я на незаконних оборудках під час запуску цифрової медицини

https://leopolis.news/post/72229/sbu-spiymala-ekszastupnyka-ministra-ohorony-zdorovya-na-nezakonnyh-oborudkah-pid-chas-zapusku-cyfrovo-medycyny

28/09/2022

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, відповідно до програм реформування медичної галузі представники МОЗ мали запровадити електронний реєстр живих донорів стовбурових клітин. Гроші під запуск проєкту були надані у вигляді кредитних коштів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Наприкінці 2018 року для впровадження заходів цифровізації заступник міністра укладає угоду з керівником однієї зі столичних ІТ-компаній. Згідно з підписаним документом підприємство отримало кошти на встановлення у відомстві програмного забезпечення для роботи відповідного реєстру донорів.

Втім підрядники не виконали договірних зобов’язань і не надали МОЗ необхідні технології. При цьому високопосадовець підписав акт приймання-передачі програмної продукції.

На підставі здійсненого кіберрозслідування та зібраних доказів Служба безпеки ініціювала проведення судових комп’ютерно-технічних і почеркознавчих експертиз, які підтвердили причетність колишнього топчиновника до незаконних дій. Серед іншого – підтверджено автентичність його підпису у фінансових документах.

Наразі за матеріалами СБУ слідчі ДБР повідомили колишньому високопосадовцю про підзору.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб.

Заходи з викриття проводили співробітники Кібердепартаменту Служби безпеки спільно з ДБР за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news