logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

Вибухи на «Північних потоках»: виявили четвертий витік

29-09-2022 11:211069

Вибухи на «Північних потоках»: виявили четвертий витік
Фото: politico.com

Берегова охорона Швеції виявила ще один витік на газопроводах «Північного потоку».

Як повідомляє видання «Aftonbladet», три витоки з «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2» зафіксували у понеділок, 26 вересня.

Один витік був на «Північному потоці-2» біля узбережжя острова Борнохольм в економічній зоні Данії; два на «Північному потоці-1» біля острова Сімрісхамн на відстані понад 6 000 метрів один від одного. Один – у данській економічній зоні, інший – у шведській.

Згодом стало відомо і про четвертий витік. Шведська берегова охорона виявила його ще у вівторок, однак повідомили про нього лише зараз. Зокрема, четвертий витік зафіксований між двома іншими на «Північному потоці-1».

«Слово і діло» зібрало в інфографіці, що відомо про інцидент.

Радниця міністра енергетики Лана Зеркаль у коментарі Радіо Свобода припустила, що РФ навмисно пошкодила газопроводи Nord stream.

«Це терористичний акт, який росіяни зробили навмисне. Є точка зору, яку я поділяю, що росіянам менше буде вартувати ремонт цих газогонів, ніж сплата штрафів за недопостачання газу європейським споживачам. Для того, щоб уникнути цих штрафів, росіяни могли спокійно піти на підрив цих труб», – зазначила Зеркаль.

Німеччина, Данія і Швеція також заявили про можливу диверсію.

США заявили про непричетність до вибухів і обіцяють будь-яку допомогу у незалежному розслідуванні.

Натомість у рф винуватять США і Україну.

Як пише газета Der Tagesspiegel із посиланням на джерела у німецьких спецслужбах, пошкоджені трубопроводи могли отримати такі серйозні пошкодження, що ніколи не зможуть знову бути в експлуатації,

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news