logo
29/03
2 ...

Депутати Львівської міськради пропонують створити 30-кілометрові зони ядерної безпеки навколо працюючих АЕС

29-09-2022 12:16552

Депутати Львівської міськради пропонують створити 30-кілометрові зони ядерної безпеки навколо працюючих АЕС
Фото: ілюстративне

Депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності» Олексій Різник ініціював звернення ЛМР до Офісу Президента України, прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України, голови Верховної Ради України щодо невідкладного створення зон ядерної безпеки України.

Про це депутат написав на своїй сторінці у «Фейсбук».

Як зазначається у зверненні, Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) розпочала консультації щодо створення охоронної зони навколо Запорізької АЕС, тимчасово окупованої росіянами.

«Демілітаризація Запорізької атомної електростанції (АЕС) – це стратегічне завдання не тільки для України, але і для всієї Європи, оскільки своїми діями на Запорізькій АЕС росія поставила всю Європу на межу ядерної катастрофи. Сьогодні ворог практично щодня влаштовує обстріли на ЗАЕС. Агресор хоче відключити цю найбільшу атомну станцію в Європі від української енергомережі й продовжувати використання станції як військової бази», – наголошують депутати.

«Ми, депутати Львівської міської ради, звертаємось до Міжнародної агенції з атомної енергії задля того, аби розпочати консультації із представниками МАГАТЕ щодо створення 30-кілометрові зони ядерної безпеки навколо чотирьох працюючих атомних електростанцій України та призупиненої ЧАЕС, де розміщене сховище відпрацьованого ядерного палива, а також звернутись до Організації об'єднаних націй (ООН) United Nations для введення на територію усіх АЕС миротворчої місії для забезпечення ядерної безпеки», – йдеться у проєкті звернення.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news