Цього тижня 45-х українців евакуювали до клінік Європи

https://leopolis.news/post/72380/cogo-tyjnya-45-h-ukranciv-evakuyuvaly-do-klinik-evropy

30/09/2022

Про це повідомляє повідомляє пресслужба МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я України разом із Європейською комісією продовжують організовувати евакуаційні рейси для громадян України, які постраждали внаслідок збройної агресії росії. 

Протягом цього тижня вдалося евакуювати та доправити на спеціалізоване лікування 45 пацієнтів, яких прийняли у медзакладах Німеччини, Норвегії, Данії, Швеції, Франції та Нідерландів. 

Через складнощі внаслідок постійних бойових дій, обстрілів та пошкоджень інфраструктури суттєво ускладнилось надання медичної допомоги на сході та прифронтових територіях. Натомість евакуаційні рейси, організовані МОЗ та партнерами, тривають з перших днів війни та відбуваються майже щодня.

Нині у складі групи були евакуйовані пацієнти, які  отримали мінно-вибухові травми внаслідок ворожих обстрілів. Зокрема, це пацієнти з Харківщини та прифронтових територій, а також із Вінниччини. У групі є цивільні особи з онкологічними захворюваннями зі Львівщини, Дніпропетровщини, Полтавщини та Донеччини. Всі вони потребують продовження спеціалізованого лікування та подальшої реабілітації.

Деяких пацієнтів супроводжують родичі або близькі, враховуючи потребу у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан, а також у подальшому післяопераційному догляді. 

Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України забезпечують транспортування пацієнтів від лікарні у прифронтовій території через львівський медичний хаб до аеродрому в Польщі. Далі повітряні госпіталі чи спеціальний авіатранспорт транспортують українців в країни Європи для спеціалізованого лікування.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України разом із Міністерством охорони здоров’я Республіки Польща та представниками Європейської комісії відкрили у Жешуві спеціальний медичний хаб для українських пацієнтів, яких евакуюють на лікування до європейських клінік. У хабі є всі необхідні умови та медичний персонал, який у разі необхідності може надати медичну допомогу. Там пацієнти зможуть безпечно перепочити або заночувати під час транспортування за евакуаційним маршрутом. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news