Вибори в Латвії: проросійським партіям не вдалося потрапити в парламент

https://leopolis.news/post/72481/vybory-v-latvi-prorosiyskym-partiyam-ne-vdalosya-potrapyty-v-parlament

03/10/2022

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на дані латвійського центрвиборчкому.

7 партій у підсумку подолали 5%-ий бар’єр. Лідирувала партія «Нова Єдність» чинного прем’єр-міністра Кріш’яніса Каріньша з 18,97% голосів, у неї буде найбільше мандатів - 26. За прем'єрства Каріньша Латвія була одним із європейських лідерів у підтримці України та протистоянні вотргнення Росії.

Найбільшою сенсацією виборів стало те, що головні проросійські партії Латвії опинились за бортом парламенту - це при тому, що станом на початок року російська меншина складала близько 25% жителів.

Переможець виборів 2018 року, партія «Злагода», яку традиційно підтримують проросійські виборці, отримала лише 4,81%.

Провальний результат і в «Російського союзу Латвії», відверто пропутінської та навіть неосталіністської політичної сили, - 3,63%.

Водночас, до парламенту таки вдалось потрапити нещодавно заснованій партії  «За стабільність!», очолюваній колишнім активістом «Злагоди» Алексеєм Росліковим. Це популістська антиваксерська партія, яка виступає за дозвіл голосування громадянам.

На другому місці з 12,44% лідирує Союз «зелених» і селян, який у Сеймі останнього скликання був п’ятим (16 мандатів).

Далі розташувалися «Об'єднаний список» - 11,01% (15 мандатів), «Національне об'єднання» - 9,29% (13 мандатів)», «За стабільність» - 6,80% (11 мандатів), «Латвія на першому місці» - 6,24% (9 мандатів), «Прогресивні» - 6,16% (10 мандатів).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news