У Туреччині спустили на воду корвет, побудований для України (ФОТО, ВІДЕО)

https://leopolis.news/post/72502/u-turechchyni-spustyly-na-vodu-korvet-pobudovanyy-dlya-ukrany-foto-video

03/10/2022

Про це повідомляє ВМС ЗС України.

У церемонії спуску бойового корабля з найменуванням «Гетьман Іван Мазепа», яка відбулась на військовій верфі підприємства Istanbul Naval Shipyard, взяв участь командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

«Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку», – звертаючись до присутніх наголосив командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

«Наше співробітництво отримує ще один вимір – прекрасний корвет, який вже скоро захищатиме Україну, вільне судноплавство, що безумовно є спільною метою наших країн», – додав він.

Як відомо, у липні минулого року в рамках двостороннього військового співробітництва Україна отримала від Туреччини оновлену версію розвідувально-ударного безпілотного комплексу Bayraktar ТВ2 зі збільшеним радіусом дії для національного флоту, а вже у вересні було закладено кіль майбутнього корвета.

 

Корвет було закладено на одному з суднобудівних підприємств в місті Стамбул Турецької Республіки. Загалом, будівництво корвету типу «ADA» триває з 28 квітня 2021 року, але за турецькими традиціями лише після побудови частини секцій та корпусу, проводиться урочиста церемонія закладки кіля корабля. Відповідно до існуючих домовленостей в 2022 році, корвет буде переправлено в Україну і вже в 2024 році він увійде до складу ВМС ЗС України.

Це знакова подія для України та значний поштовх у розвитку її Військово-Морських Сил. Всі домовленості з Турецькою Республікою виконуються вчасно, а деякі з них навіть з випередженням встановлених строків. Це продемонстровано на прикладі безпілотних літальних комплексів “Байрактар ТВ-2ˮ, які вже виконують завдання в інтересах нашої держави.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news