Пухлина у грудях не давала дихати: у Львові медики врятували життя однорічній Еліні

https://leopolis.news/post/72524/puhlyna-u-grudyah-ne-davala-dyhaty-u-lvovi-medyky-vryatuvaly-jyttya-odnorichniy-elini

03/10/2022

Як повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, батьки маленької Еліни, Світлана і Олександр – вимушені переселенці. На Захід України, у Стрий, сім’я переїхала у квітні з маленького міста на Харківщині. Їх рідний населений пункт і досі часто зазнає ворожих артобстрілів. Коли донечці раптово стало погано – з’явилась млявість, блювота – звернулись до місцевих лікарів.

У Центр дівчинку доправили увечері того ж дня каретою швидкої допомоги у критичному стані – з гемотораксом, важкою дихальною недостатністю, низькою сатурацією (82%) та постгеморагічною анемією. Дитина потребувала невідкладних реанімаційних заходів, адже відлік йшов на години.

Повне обстеження виявило масивний паравертебральний новоутвір – нейробластому з локалізацією у грудній клітці та значні вторинні ураження.

Пухлина зміщувала і притискала внутрішні органи: серце і легені. Перетиснена ліва легеня наповнилась рідиною і практично не «прослуховувалась».

Медикам ЗУСДМЦ вдалось стабілізувати стан малечі. Ще у реанімаційному відділенні дівчинці негайно розпочали хіміотерапію. Внаслідок проведеного адекватного лікування пухлина зменшилась в розмірах, завдяки чому функція дихання відновилась повністю.

Зараз маленька красуня з Харківщини продовжує лікування в онкологів ЗУСДМЦ. Зі слів лікарів, її стан покращився – і клінічно, і лабораторно: основна пухлина та вторинні ураження організму поступово зменшуються, проте попереду ще тривала терапія.

Нагадування для батьків: якщо ви помітили зміни у самопочутті та поведінці дитини, зверніться до лікаря за консультацією:

(032) 270 22 07

(063) 189 70 50

(097) 150 70 53

м. Львів, вул. Дністерська, 27

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news