logo
28/03
27/03
2 ...

Петиція про виїзд за кордон чоловіків-студентів набрала необхідні 25 тис. голосів

04-10-2022 20:50359

Петиція про виїзд за кордон чоловіків-студентів набрала необхідні 25 тис. голосів
Фото: соцмережі

Петиція про скасування заборони виїзду чоловікам, які є студентами іноземних вишів, набрала потрібну кількість підписів.

Про це йдеться на сторінці електронних звернень, пише «УП. Життя».

Тепер петицію повинен розглянути президент.

Автор документа Тарас Сивуха у тексті звернення підкреслює, що можливість виїжджати має бути в усіх студентів-чоловіків закордонних вишів.

«Прошу офіційно надати дозвіл на перетин державного кордону студентам-чоловікам (18-60 років), які навчаються в закордонних навчальних закладах за програмами бакалавра, магістратури або аспірантури. Йдеться про тих, хто вступив до 24 лютого 2022 року та після цієї дати», – пише він.

Тарас обурюється, що на кордоні діють «негласні» правила, бо випускають з документами, яких немає в офіційному переліку. Разом із тим забороною на виїзд обмежують певні права та свободи.

«Кожен має право на освіту та наукову або творчу самореалізацію в незалежності від віку або статеву приналежність громадянина. 

Освіта – це інвестиція в майбутнє та спосіб побудови суспільства рівня Європейського Союзу. Ми не можемо бути європейцями з радянським менталітетом і способами врегулювання питань прав людини», – зазначає автор петиції.

Нагадаємо, що міністр освіти та науки Сергій Шкралет заявляв, що наразі кожна заявка на перетин кордону для студента-чоловіка розглядається окремо. У черзі перебуває понад 300 заяв.

З 14 вересня речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив, що виїзд чоловіків-студентів іноземних вишів за кордон під час воєнного стану в Україні неможливий. Основними причинами є «спекуляції та масову підробку документів начебто про навчання в іноземних вишах». 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news