logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

У Польщі зупинили розслідування про примусові виселення під час операції «Вісла»

05-10-2022 08:161175

У Польщі зупинили розслідування про примусові виселення під час операції «Вісла»
Фото: nowiny24.pl

Комісія з переслідування злочинів проти польського народу в Ряшеві зупинила розслідування про комуністичні злочини під час примусових виселень українців під час акції «Вісла».

Про це повідомила керівник цієї комісії, прокурор Беата Шьмєховска.

У повідомленні йдеться про те, що на підставі відповідних статей Кримінально-процесуального кодексу РП «винесено постанову про зупинення розслідування за справою №. S 117.2012.Zk про комуністичний злочин, який також є злочином проти людяності, вчинений у 1947 році функціонерами комуністичної держави, і який полягав у примусовій депортації польських громадян української національності з південно-східних територій Польщі, внаслідок рішення комуністичної державної влади провести акцію «Вісла», що було порушенням права людини на самовизначення та серйозним переслідуванням цих людей через їх належність до певної національної групи, тобто за діяння за ст. 286 § 1 Кримінального кодексу та ст. 251 КК 1932 р. та ст. 2 пункт 1 та ст. 3 Закону від 18 грудня 1998 р. про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу».

Підставою такого рішення, за словами Беати Шьмєховскої, стала наявність тривалої перешкоди у здійсненні провадження у вигляді неможливості отримати докази з документів, що зберігаються в Російській Федерації та Україні, необхідних для доповнення доказів і завершення провадження по суті.

У повідомленні комісії з переслідування злочинів проти польського народу в Ряшеві також вказано, що потерпіла сторона має право ознайомитися з матеріалами справи та подати скаргу на вищевказане рішення. З цією метою можна в 7-денний термін від дня оголошення рішення комісії звернутися до її офісу за адресою: Rzeszów, ul. Szopena 23, tel. (17) 86-73-001,  для отримання копії ухвали.

Операція «Вісла» (серед українців Польщі відоміша як акція «Вісла», пол. Akcja Wisła) — етнічна чистка, здійснена протягом квітня-липня 1947 року за рішенням партійного і державного керівництва СРСРПольської Республіки та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСРПольської республіки, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, - ЛемківщиниНадсянняПідляшшя і Холмщини, - на території у західній та північні частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані «Повернені Землі» (пол. Ziemie Odzyskane) з метою асиміляції українського населення під маніпулятивним приводом обмеження підтримки українського підпілля місцевим населенням. Було насильно переселено 140 575 осіб.

Маркіян ВойтовичLeopolis.news