logo
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
17/04
2 ...

Польща хоче брати участь у програмі спільного використання ядерної зброї НАТО

05-10-2022 18:05580

Польща хоче брати участь у програмі спільного використання ядерної зброї НАТО

Польща домовляється зі Сполученими Штатами про участь у програмі спільного використання ядерного озброєння.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на заяву президента Анджея Дуди виданню «Gazeta Polska».

Як стверджує польська сторона, така співпраця необхідна для протидії загрозам із боку Росії.

«Перша проблема полягає в тому, що ми не маємо ядерної зброї. Немає жодних ознак того, що ми, Польща, отримаємо її у наші руки у найближчому майбутньому. Завжди є потенційна можливість взяти участь у програмі спільного використання ядерного озброєння», – сказав Анджей Дуда.

Президент Польщі каже, що уже говорив з американськими лідерами про те, чи розглядають Сполучені Штати можливість залучення Варшави до цієї програми. За його словами, нині ця «тема відкрита» для переговорів.

Як відомо, програма спільного використання ядерної зброї є частиною політики ядерного стримування НАТО. Вона дозволяє країнам-членам, які не мають такої зброї, брати участь у плануванні її застосування.

Країни-учасниці цієї програми консультуються та приймають спільні рішення щодо виконання ядерної зброї.

Також вони утримують техніку та обладнання, яке необхідне для використання ядерної зброї, зокрема бойові літаки, які здатні нести ядерні боєприпаси.

Ці країни також зберігають ядерну зброю на своїй території.

Нагадаємо, сьогодні ядерний потенціал мають лише три держави НАТО: США, Велика Британія та Франція. Однак лише Сполучені Штати надають можливість іншим країнам брати участь у програмі її спільного використання.

Польща планує посилити спроможності власних збройних сил та інвестувати в модернізацію армії 524 млрд злотих, що складає майже 110 млрд євро.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news