logo
19/04
18/04
17/04
2 ...

НАБУ підозрює голову Рахункової палати у махінаціях з компенсацією за житло

24-10-2022 19:361166

НАБУ підозрює голову Рахункової палати у махінаціях з компенсацією за житло
Фото: ілюстративне

Голові Рахункової палати та екснардепу Валерію Пацкану повідомили про підозру у справі про махінації із компенсацією за житло.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

24 жовтня 2022 року НАБУ і САП повідомили народному депутату VIII скликання про підозру у незаконному одержанні 117,65 тис. грн компенсації за житло. Дії особи кваліфікували за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України.

«Слідство встановило, що народний обранець, який наразі обіймає одну з керівних посад у Рахунковій палаті, у вересні 2017 року подав до Апарату Верховної Ради заяву про щомісячну компенсації вартості оренди житла або винайм готельного номера. Однак, як встановило слідство, на момент подання цієї заяви нардеп уже мав у власності квартиру в новобудові на Печерську у Києві, придатну для проживання. Що не завадило йому незаконно одержувати впродовж наступних шести з половиною місяців 117,65 тис. грн із бюджету ВР», – йдеться у повідомленні.

У НАБУ не уточнюють імені підозрюваного, однак, за даними Центру протидії корупції, йдеться про очільника Рахункової палати та екснардепа Валерія Пацкана.

«Проблемою у справі може стати те, що строк давності закінчується вже у березні 2023 року, оскільки Пацкану інкриміновано нетяжкий злочин. До цього часу детективи мають завершити розслідування, а суд ухвалити остаточне рішення», – відзначають у ЦПК.

Як зазначають у НАБУ, загалом, детективи викрили на незаконному одержанні понад 4,4 млн грн компенсації за житло вісьмох нардепів. У семи справах розслідування закінчили і скерували до ВАКС, який ухвалив рішення стосовно шести нардепів. Наразі один обвинувальний вирок – стосовно колишнього нардепа Руслана Сольвара набув законної сили, його засудили до 3 років позбавлення волі. Ще два  екснардепи Олександр Черненко та Олександр Пресман пішли на угоду з обвинуваченням й отримали три роки позбавлення волі із відповідним іспитовим строком, також вони добровільно відшкодували 580 тис. грн і 929 тис. грн відповідно. Загалом нардепи після викриття детективами НАБУ повернули до бюджету понад 4,22 млн грн.

Раніше Leopolis.news повідомяв, що днями голова Рахункової палати зустрічався з головою Львівської ОВА.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news