logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Степан Куйбіда про Малехів: Що змінилося в позиції Верховного Суду?

02-11-2022 20:472965

Степан Куйбіда про Малехів: Що змінилося в позиції Верховного Суду?
Фото: galinfo.com.ua

Директор департаменту економіки ЛОВА Степан Куйбіда висловився щодо рішення ВСУ про неприєднання Малехова до Львівської МТГ. Подаємо текст повністю.

Якщо ви пригадуєте, то 2 тижні тому той же Верховний Суд по індентичній справі, але щодо міста Дубляни, прийняв повністю протилежне рішення - залишити Дубляни у складі Львівської об'єднаної територіальної громади. І це було єдине логічне рішення, яке міг прийняти Суд.

А тепер у Верховного Суду категорично змінились підходи і він вирішив, що Малехів - це не Дубляни, тому їм не місце у Львівській ОТГ.

Більше того, цим рішенням Суду скасовується Перспективний план в частині включення Малехова до Львівської громади та скасовується постанова Кабміну про центри та межі перспективних громад, але теж виключно в частині, яка стосується входження Малехова до складу Львівської ОТГ.

Але і це не найцікавіше. Найцікавіше у цій всій історії те, що Верховний Суд, прийнявши таке рішення, не постановив нічого, що би стосувалось подальших дій Львівської ОДА чи Кабміну для вирішення цього політичного казусу.

І що ще більш цікаво, то це відсутність у чинному законодавстві механізмів вирішення ситуації з Малеховом і Львівською ОТГ.

Тепер мене турбують такі питання:

Що змінилося в позиції Верховного Суду за 2 тижні, що по двох ідентичних справах ми отримали 2 кардинально відмінні рішення?

Навіть якщо ми відкинемо усі логічні пояснення і сприймемо рішення Верховного Суду по Малехову, як дійсність, то хто нам вкаже правовий механізм врегулювання цієї ситуації?

Що робити із результатами виборів до Львівської ОТГ, під час яких мешканці Малехова голосували за очільника Львівської громади і не голосували за голову самого Малехова?

Як тепер повернути назад усі справи, усе майно, усі повноваження, які перейшли від ліквідованої Малехівської сільської ради до новоствореної Львівської об'єднаної міської територіальної громади?

А що буде з територіально-адміністративним устроєм держави, що воює, після цього рішення Верховного Суду? Невже у Верховному Суді не подумали над тим, наскільки небезпечний прецедент вони зараз створюють у державі, яка зазнала агресії і у неї намагаються анексувати частину території?

І взагалі, кому ж зараз так вигідно розхитувати адміністративно-територіальний устрій України саме на її заході - в області, яка стала гуманітарним хабом всієї України? Чи може хтось вирішив поставити свої політичні амбіції щодо перевиборів у Львові над цілісністю нашої держави в умовах воєнного стану?

Сподіваюсь, що найближчим часом ми отримаємо відповіді на ці всі запитання...

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news