logo
02/05
01/05
2 ...

Винниківська тютюнка може відновити схеми ухилення від сплати акцизу, уже є законопроєкт – економіст

04-11-2022 16:191036

Винниківська тютюнка може відновити схеми ухилення від сплати акцизу, уже є законопроєкт – економіст
Фото: konkurent.ua

Економіст, екскерівник правління банку «Юнекс» Борис Кушнірук заявив про спроби Винниківської тютюнової фабрики відновити схеми ухилення від сплати акцизу на тютюнові вироби.

Про це економіст написав на своїй сторінці у «Facebook».

Борис Кушнірук зазначив, що днями писав про намагання відновити схеми, які дозволяють ухилятися від сплати акцизу на тютюнові вироби на сотні мільйонів, якщо не мільярди гривень.

За словами економіста, схема полягала у тому, що вироблялися сигарети, обгорнуті в коричневий папір, який називалися «сигарилами», та на цьому різниця зі звичайними сигаретами закінчувалася.

«Хоча,  згідно з визначеннями Директиви ЄС 64,  справжні «сигарили» – це «тютюн у ролах з зовнішньою обгорткою природного тютюну». Тому те, що у нас називається «сигарилами» до справжніх сигарил, насправді, не має жодного відношення.  Але назвавши звичайні сигарети «сигарилами», ділки конкретної тютюнової компанії  зменшували розмір бюджетних відрахувань у рази», – зазначив він.

За словами Бориса Кушнірука, ця схема існувала протягом 2016-2021 років і вона дозволяла «Львівській тютюновій фабриці» (ЛТФ) (змінила назву на «Винниківська тютюнова фабрика») ухилятися від сплати акцизного податку. Він нагадав, що «Економічна правда» колись оприлюднила журналістське розслідування з цього приводу.

Ось як видання пояснювало спосіб ухилитись від сплати акцизів:

«Акцизні марки для сигарет та сигарил мають однаковий зовнішній вигляд, але собівартість їх відрізняється. Якщо на сигарилах акциз розраховується за вагою тютюну (559,78 грн за кг), то у сигаретах компонентами акцизу є: специфічний (зі штуки), адвалорний (з вартості) та мінімальне акцизне зобов'язання (12 грн за пачку). Відповідно, якщо виробник купує акцизну марку та клеїть її на пачку, яка містить дві сигарили, він платить акциз у розмірі 1,11 (по 2 грами тютюну). Якщо цю ж марку наклеїти на пачку, яка містить 20 цигарок, акциз становитиме щонайменше 12 грн. Якщо пачки із двома сигарилами не випускати, а декларувати випуск великих обсягів таких пачок, то «зекономлені» акцизні марки можна клеїти на звичайні сигарети і не платити при цьому 12 грн акцизу, а лише 1,11 грн».

Економіст наголосив, що в Україні є лише один виробник «сигарил» – «Винниківська тютюнова фабрика».

Борис Кушнірук зазначив, що у 2021 році були внесені зміни до законодавства, які цю схему ліквідували. Зокрема, тоді законодавчо передбачили однакову структуру (специфіка, адвалор, мінімальне акцизне зобов’язання), бази (на вагу) та рівня оподаткування на сигарили та сигарети. Крім того запровадили позначення кількості штук сигарил/сигарет в пачці і заборонили продаж сигарил менше 20 штук в пачці.

За словами економіста, коли він писав коментар про Винниківську тютюнку, ще не було відомо, хто саме подасть законопроєкт.

«Зараз ми вже знаємо ім'я цього пана. Це Петруняк Євген Васильович — нардеп, який потрапив до парламенту за списками партії «Слуга народу» (хто би сумнівався). Саме він зареєстрував законопроєкт №8174 від 03.11.2022, яким пропонується “тимчасово, до 31 грудня 2023 року (включно), але не раніше дати припинення або скасування воєнного стану в Україні” не застосовувати ставки та мінімальне акцизне податкове зобов’язання, які встановлені  Податковим кодексом України (ПКУ)», – зазначив Борис Кушнірук.

За словами економіста, це дозволяє відновити схему, коли розрахунок податкового навантаження розраховується  не на пачки цигарок, а на вагу тютюнових виробів, не застосовуючи при цьому ставки та мінімальне акцизне податкове зобов’язання, які встановлені ПКУ.  Крім того пропонується припинити позначення кількості штук сигарил/сигарет в пачці і дозволити продаж сигарил менше 20 штук в пачці. Крім того хочуть дозволити продавати їх поштучно. Звісно це даватиме можливість не маркувати їх акцизними марками. 

На його думку, ось до чого призведе ухвалення цього законопроєкту:

«Так у 2023 році акциз на пачку сигарет складатиме майже 42 грн. У той же час, згідно із запропонованим змінам законодавства, з пачки сигарил в 20 штук треба буде сплатити акциз близько 20 грн. Тобто, у разі відновлення старих схем, з кожної пачки 20 сигарил держбюджет недоотримає 22 грн! 

Але і це не все. Ще більш цікавим для вигодонабувачів цього законопроекту те, що відновлюється можливість, коли виробник декларує та сплачує податок з пачки з 2 сигарил (у 2023 році він становитиме близько 2 грн), а виробляє та продає пачку з 20 сигарил. В такому разі втрати бюджету становитимуть майже 40 грн на кожній пачці сигарил».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news