logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

У Добромилі письменники Львова вшанували пам’ять Романа Гамади та презентували власну творчість

05-11-2022 12:401191

У Добромилі письменники Львова вшанували пам’ять Романа Гамади та презентували власну творчість
Фото: Світлини автора

Вчора в Добромилі Самбірського району відбулась небуденна подія – презентація Львівської обласної організації Національної спілки письменників України на пошанування світлої пам’яті відомого сходознавця, лауреата багатьох премій, уродженця цього міста  Романа Гамади.  

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Для проведення заходу організатори Добромильська міська рада та обласна організація НСПУ обрали старовинний будинок 16 століття «Арсеналу», життя якому продовжив добромильчанин, меценат Андрій Пушак. Тепер у кам’яних склепіннях функціонує історичний музей.

Сюди з’їхалося справжнє гроно членів Львівської обласної організації Національної спілки письменників України на чолі з її головою Олесем Дяком. А це – Галина Пагутяк –лавреатка Національної літературної премії імені Т. Шевченка, Леся Бернакевич, Ольга Кіс, Юрій Грешко. Вони також за свої книжки удостоєні престижних літературних відзнак.  

На зустріч з літераторами Львова чисельно зійшлися добромильчани – літні та молоді, які цікавляться минулим свого краю, а також непростим сьогоденням. Серед зібраних в «Арсеналі»  були професор Михайло Кріль, Наталія Гамада – членкиня журі премії імені Романа Гамади, рятівник старовинного «Арсеналу» меценат Андрій Пушак, священнослужителі.

Привітав письменників та присутніх міський голова Петро Куляс, подякувавши за те, що спільно з громадою продовжують писати новітню історію та гідно пошановують уродженця Добромиля Романа Гамаду. Очільник обласної письменницької організації Олесь Дяк представив колег по перу. Він багато уваги приділив, зокрема, непересічний постаті, якою за життя був і залишається в пам’яті Роман Гамада. Адже він (народився 30. 09. 1961, м. Добромиль, помер  – 27. 01. 2017 р, у Львів) – визначний сходознавець, перекладач, літературознавець, а за свою творчість 1999 році удостоєний престижної літературної премії імені М. Лукаша. 

Обласна спілка письменників України разом з Львівським національним університетом ім. Івана Франка, в якому колись він вчився, заснували літературну Премію імені Романа Романовича Гамади. Перше її вручення відбулося 12 жовтня 2018 року у Дзеркальній залі ЛНУ. Лавреатами Премії стали Сергій Борщевський за переклад з іспанської «Оповідок Еви Луни» чилійської письменниці Ісабель Альєнде та Сергій Рибалкін за переклад з арабської мови «Подорожі Синдбада та інших арабських казок».

Щорічно Премією імені Романа Гамади відзначають від 1 до 3 лауреатів за високохудожні переклади українською мовою. А цьогорічну вручено Миколі Ільницькому – видатному науковцю, члену НСПУ. 

З неабиякою увагою, нагороджуючи оплесками, присутні слухали виступи гостей – львівських письменників, які розповідали про власну творчість, видані книжки, нові плани та свої погляди на сьогодення. Цікаві погляди на теми, які порушували літератори, висловили професор Михайло Кріль, меценат Андрій Пушак, о. Симеон – настоятель Добромильського монастиря. Йшлося про те, що Добромиль із такою багатою історією, може і має право стати центром розвитку культури, туризму, прикладом для інших, як слід берегти національні надбання українців різних епох. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news