logo
20/04
19/04
2 ...

Україна сьогодні відзначає День мови та писемності: цікаві факти про українську мову

09-11-2022 09:091045

Україна сьогодні відзначає День мови та писемності: цікаві факти про українську мову
Фото: ілюстративне

Українська мова  одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб. Українську мову неодноразово забороняли і намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це і зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі.

 

День української писемності 2022: як з'явився і як відзначається

Свято було встановлено указом Президента в 1997 році на 9 листопада. Дата свята обрана невипадково. Церковне свято, яке відзначають у цей день, присвячене українському літописцю Нестору. За деякими дослідженнями, саме з його праць починається українська писемність, пише УНІАН.

За традицією в це свято щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант. Диктант проводять на радіо і по ТБ. Написати текст вдома може будь-хто. Потім лист з диктантом потрібно сфотографувати і протягом 9 листопада надіслати на спеціальну електронну адресу. Люди, які напишуть диктант без помилок, отримають призи від організаторів.

День української писемності прекрасний привід прочитати нову книгу українською мовою, або розмовляти весь день виключно українською.

Цікаві факти про українську мову

  • У сучасній українській мові налічується понад 250 тисяч слів.
  • Українська мова має найбільше спільної лексики з білоруською, польською та сербською мовами. З російською мовою українська має лише 62% спільних слів. Також у російської та української мови багато фонетичних відмінностей. За вимовою українська найближча до чеської та словацької.
  • Перші слова українською були записані на листі в 448 р н.е. візантійським істориком Пріском Панікійським. Він записав слова «мед» і «страва».
  • Деякі лінгвісти зараховують українську до найдавніших зі слов'янських мов. За деякими версіями, українська сформувалася приблизно в 9-4 тисячолітті до н.е., а російська мова походить від церковного варіанту української мови.
  • Іменники в українській мають цілих 7 відмінків це рекорд для слов'янських мов. На відміну від споріднених мов, у нас також є кличний відмінок.
  • В українській мові виділяється три форми майбутнього часу у дієслів проста («я піду»), складна (« я йтиму») і складена («я буду йти»).
  • В українській мові майже будь-який іменник має зменшувально-пестливу форму (наприклад, «вороги»«вороженьки»).
  • У сучасній нормі правопису в українській мові дозволено вживати фемінітиви до професій і родів занять. Це не вважається мовною помилкою.
  • Найчастіша перша буква в словах в українській мові буква «П». Найменше слів починається на букву «Ф» (не враховуючи букву «И» і м'який знак).
  • Перший український буквар вийшов у Львові в 1574 році. До наших часів зберігся лише один зразок з цієї партії. Зараз він зберігається в бібліотеці Гарварду.
  • Українська мова багата на синоніми. У слова «горизонт» 12 синонімів, а у слова «бити» – цілих 45.
  • В українській мові немає дуже грубих матюків. Мати багато українців запозичують з російської.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news