logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

У Чехії відбулась прем'єра фільму про львівського вченого «Приборкувач вошей. Рудольф Вайгль»

09-11-2022 19:071185

У Чехії відбулась прем'єра фільму про львівського вченого «Приборкувач вошей. Рудольф Вайгль»

У Чехії відбулась прем’єра української документальної стрічки про творця найефективнішої у світі вакцини від тифу, професора Львівського університету Рудольфа Вайгля.

Прем'єра документального фільму «Приборкувач вошей. Рудольф Вайгль» відбулась в актовому залі одного з найпрестижніших чеських університетів, що в Оломоуці, зазначено у релізі заходу.

Кіно про видатного мікробіолога, двічі номінанта на Нобелівську премію створила компанія «Арт-Відео», режисер і продюсер Едуард Занюк.

За словами автора, у фільм вплетено унікальну знахідку – аматорське кіно, яке зняли про досліди та експедиції Вайгля, його соратники-науковці сто років тому.

У сучасному фільмі також було зайнято окрім визнаних майстрів сцени, талановиту молодь - студентів факультету культури і мистецтва Львівського університету. Після прем’єри у Оломоуці, завідувач кафедри славістики Зденек Пехал, відзначив: «Для чехів фільм про Вайгля, безумовно, відкриття подвигу великого земляка, ми вдячні і зворушені таким символічним жестом Львівського університету. І висловлюємо щире захоплення, що у такі нелегкі часи, українці не лише боронять свою державу, але й знімають такі чудові фільми».

Переглянути прем’єру фільму окрім студентів та викладачів у Оломоуці прийшли також і місцеві українці, які й організували імпрезу.

Наступного разу Вайгля побачать на екранах у польському Кракові.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news