Ескендер Барієв: Московити починають від’їжджати з Криму (ВІДЕО)

https://leopolis.news/post/75126/eskender-bariev-moskovyty-pochynayut-vidjdjaty-z-krymu-video

16/11/2022

Про це в інтервю «Каналу свіжої історії» заявив голова Кримськотатарського ресурсного центру та член Меджлісу Ескендер Барієв.

За його словами, зараз мешканців Криму можна умовно поділити на три великі категорії. Це – проукраїнськи налаштовані кримчани, до яких належать і представники кримських татар та українці.

Друга група – це місцеві колаборанти, а третя – це московити, які незаконно вїхали на півострів на нібито постійне проживання.

Ескендер Барієв зазначив, що за період окупації суттєво змінилась демографічна ситуація на півострові, від початку окупації за його межі виїхало близько 60 000 людей, згодом ще частина чоловіків виїхала рятуючись від мобілізації у російську армію.

Однак згодом частина з них була змушена з різних причин повернутись назад.

Також, за даними Меджлісу кримськотатарського народу, за ці роки на півострів вїхало від 600 тисяч до 1 млн громадян росії. Однак вїжджали незаконно не лише громадяни росії, а й з деяких середньоазійських країн. Як пояснив Ескендер Барієв, це було повязано з масштабними будівельними проєктами,  які розгорнула росія в окупованому Криму: будівництво Кримського мосту, автотраси Таврида, масового будівництва житла у Сімферополі та Сімферопольському районі.

За словами Ескендера Барієва, тепер всім цим московитам та мешканцям Середньої Азії доведеться покинути півострів, причому краще це буде зробити до входу ЗСУ на територію півострова.

«Першим дзвіночком для них стали вибухи у Новофедорівці, наступним – вибухи на Кримському мосту, однак російська пропаганда постаралася нівелювати ці настрої», – зазначив Ескендер Барієв.

Зокрема, пропагандистам заборонили надавати інформацію про вибухи у Криму.

Також кримчан переконують, що їх захистить російське ППО та російська армія. Також у Криму почали героїзувати загиблих на війні проти України.

Олександр СИРЦОВ, для Leopolis.news