logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Офіс Генпрокурора створить міжвідомчу групу для протидії нелегальному ринку сигарет

17-11-2022 11:05596

Офіс Генпрокурора створить міжвідомчу групу для протидії нелегальному ринку сигарет
Фото: Офіс генпрокурора

Офіс Генерального прокурора посилить координацію правоохоронних органів щодо протидії нелегальному ринку сигарет.

Як інформує ОГП, за участі заступника Генерального прокурора Дмитра Вербицького, Американської торговельної палати в Україні та її членів (міжнародних тютюнових компаній Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International​ та Imperial Tobacco) обговорили протидію нелегальному ринку сигарет.

За даними дослідницької компанії Kantar, станом на серпень 2022 року частка нелегального ринку сигарет України сягнула 21,9%, тоді як за підсумками 2021 року вона складала 16,9%.

Як зазначив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький, привертає увагу показник ненадходжень до державного бюджету, який міститься у дослідженні та становить 20,7 млрд грн. Ситуація є неприйнятною. Це не може залишитися поза увагою Офісу Генерального прокурора.

«Послідовне збільшення обсягів нелегальних цигарок в Україні спостерігається в Україні з 2017 року. При цьому, останнім часом це зростання відбувається реактивно», — зазначив Дмитро Вербицький.

За його словами, необхідно здійснити додаткові координаційні заходи правоохоронних органів, із метою запобігання, виявлення, припинення кримінальних правопорушень у вказаній сфері.

«Ми маємо концентрувати сили на боротьбі саме з виробниками незаконної продукції, які є своєрідними центрами розповсюдження нелегальних тютюнових виробів. Така робота зменшить тіньовий ринок сигарет на вулицях. Певні успіхи в цій діяльності ми вже маємо і розуміємо, що припинення незаконної діяльності дозволить збільшити надходження до бюджету», — підкреслив Дмитро Вербицький.

Представники Офісу Генерального прокурора та бізнесу домовилися про посилення співпраці з бізнесом та регулярний обмін інформацією для напрацювання ефективних моделей протидії нелегальному ринку.

В ОГП створять міжвідомчу робочу групу, яка відповідатиме за координацію у зазначеній сфері.

Також будуть відбуватися регулярні зустрічі Офісу Генпрокурора та Американської торговельної палати в Україні, на якій будуть обговорюватися робота з протидії нелегальній реалізації тютюнових виробів та досягнуті результати.

Як повідомляли, нещодавно з'явилась інформація про спроби Винниківської тютюнової фабрики відновити схеми ухилення від сплати акцизу на тютюнові вироби.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news