У Львові до дитячої лікарні цьогоріч госпіталізували 67 підлітків, які травмувалися на скутерах, мотоциклах та велосипедах

https://leopolis.news/post/75432/u-lvovi-do-dytyacho-likarni-cogorich-gospitalizuvaly-67-pidlitkiv-yaki-travmuvalysya-na-skuterah-motocyklah-ta-velosypedah

22/11/2022

Медики наголошують: діти, які страждають у таких ДТП, зазвичай отримують складні травми, що потребують тривалої реабілітації, а також неврологічного контролю, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Один із останніх постраждалих – 16-річний Роман із Сопошина. Під колеса його скутера вибіг пес. Щоб не переїхати тварину, хлопець вивернув кермо і в'їхав у лавку на узбіччі. Усе, що пам'ятає: вилетів зі скутера, впав на асфальт, а транспортний засіб придавив юнака зверху.

Отямився Роман уже на лікарняному ліжку. До лікарні святого Миколая у стані шоку, з серйозною кровотечею та потрощеною кісткою, його привезла карета швидкої. Медики взялись невідкладно рятувати хлопця. Тому спершу зупинили кровотечу та провели хірургічну обробку ран, а тоді наклали мостовидний апарат зовнішньої фіксації та виконали переливання препаратів крові.

Також вкрай важливо було зберегти колінний суглоб потрощеної кістки з подальшим його функціонуванням. Тому через 10 днів завідувачка ортопедо-травматологічного відділення Галина Гачкевич і ортопеди-травматологи Петро Гнідець та Ірина Чаплоуцька виконали важку реконструктивну операцію з відновлення суглобової поверхні стегна та цілісності кістки із накладанням металевої пластини. Тому суглоб вдалось врятувати. Через два тижні хлопець розпочав реабілітацію і спеціалісти очікують повного відновлення функції колінного суглоба.

Також серед пацієнтів лікарні – 16-річна Юліана з Новояворівська. Дівчина їхала на скутері, коли назустріч їй виїхала машина. У юної водійки – перелом гомілкової кістки, розбита губа та вибиті зуби.

Першу допомогу Юліані надали в Новояворівську, а потім вона потрапила до дитячої лікарні. Щоб кістка зрослася, медики ортопедо-травматологічного відділення вставили у ногу спеціальну блокувальну систему остеосинтезу. Дівчина зможе ходити через три тижні.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news