У Львові лише 30% споживачів мають електрику

https://leopolis.news/post/75577/u-lvovi-lyshe-30-spojyvachiv-mayut-elektryku

24/11/2022

Як повідомила на брифінгу Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, станом на зараз на 100% подається вода, тепло і гаряча вода. Натомість через проблеми в роботі електромережі, лише 30% міста отримує електроенергію. Відтак працює лише 20% електротранспорту і світлофорів, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Війна прийшла у наші домівки. Кожен повинен розуміти, якщо нема електрики – це не вина Обленерго, не винні органи міської влади, а винний москаль, який нищить нашу Україну, нашу інфраструктуру. І особливо активно він почав це робити в зимовий час.

Станом на зараз лише 30% споживачів міста мають електрику. В основному це об’єкти, які забезпечують життєдіяльність міста. ТЕЦ-1 і ТЕЦ-2 працюють, подають тепло і гарячу воду. Також водопостачання подаємо на 100%.

Зараз курсує лише 20% електротранспорту, бо тягові підстанції не мають електроенергії. Натомість в повній мірі курсують автобуси. Працює 20% світлофорів. Це теж пов’язано з відсутністю електрики. На ключових перехрестях працюють регулювальники.

Школи і садочки працюють у звичному режимі. У разі, якщо 24 години не буде світла, освітні заклади перейдуть на інший режим роботи.

Зараз у Львові також працює 18 пунктів обігріву. Ми запустили першу чергу пунктів обігріву, якщо ж ситуація погіршиться, то ще 192 пункти відкриємо. Вони вже готові до роботи.

Нагадаю, що у нас є 733 укриття, де є буржуйки, і там теж є запаси води, їжі і всього необхідного. Дякуємо мешканцям, які дослухалися до наших рекомендацій і облаштували такі укриття в себе в будинках», – розповіла Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

За її словами, якщо у місті немає світла, то водопостачання здійснюється завдяки роботі генераторів. Через це вода може подаватися лише до верхніх поверхів будинку. Натомість у підвалах багатоповерхових будинків облаштовано крани, з яких можна набрати води.

Як пояснив Роман Іванців, технічний директор ПАТ «Львівобленерго», через дефіцит напруги в загальній мережі, станом на зараз у Львівській області споживання електроенергії становить лише 25% від запланованого. Відтак електропостачання першочергово подається до об’єктів критичної інфраструктури. А кожні 4 години будуть змінювати споживачів, до яких подають електрику.

«Деякі мешканці можуть обурюватися, що одні будинки мають електрику, а інші ні, одним вимикають, іншим ні. Це пов’язано з тим, що об’єкти критичної інфраструктури не мають прямого живлення, а від них паралельно живляться інші споживачі. Також, коли стаються повітряні тривоги, наші працівники не можуть здійснювати планових вимкнень. Відтак якщо, наприклад, будинок планово відключений від світла, і через 20 хв його мали б увімкнути, та через 10 хв почалася повітряна тривога, то цей будинок зможуть включити лише після завершення тривоги і, звісно, що за умови, що нічного не пошкоджено», – пояснив Роман Іванців.

Як писав Leopolis.news, лише 30% споживачів Львівщини можуть зараз одночасно мати електроенергію 

Додамо, через відсутність електроенергії, у Львові більшість електротранспорту не курсує, частково працюють чотири маршрути.

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що внаслідок вчорашньої масованої ракетної атаки відбувся блекаут в енергосистемі України. Ситуація зараз складна, але контрольована.

Через знеструмлення електромережі 81 потяг Укрзалізниці має затримку в русі, найбільша з них становить понад 12 год.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news