Львівська опера, держархів та провідні музеї отримали генератори від німецьких партнерів

https://leopolis.news/post/75585/lvivska-opera-derjarhiv-ta-providni-muze-otrymaly-generatory-vid-nimeckyh-partneriv-

24/11/2022

Зокрема, для Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Музею етнографії та художнього промислу, Центрального державного архіву у Львові та Музею історії релігії, інформує пресслужба облради. 

Ще один найбільший генератор вагою понад 3,3 тони та потужністю 270 кВт отримав Львівський національний академічний театр опери і балету  імені  Соломії Крушельницької.

«Нищення енергетичної інфраструктури, на жаль, змушує нас шукати різні шляхи, щоб вистояти за будь-яких обставин. 

Приємно, що сьогодні ми маємо підтримку з боку світової спільноти, яка допомагає нам у такий важкий час.  

Дякую нашим музейникам, керівникам наших комунальних закладів, які вболівають за нашу спадщину та прагнуть  зберегти наші пам’ятки. Як би ворог не хотів нас знищити, нашу культуру, історію, мову, ми разом вистоїмо і збережемо наше надбання. 

Наш культурний фронт твердо стоїть на захисті нашої країни, свого народу, культури, традицій, історії, нашого майбутнього», - наголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Слова подяки висловив також директор Львівської національної опери Василь Вовкун. «Генератор, який ми отримали, освітить нам сцену, фоє, обігріє і наш глядач побачить наші вистави, прем’єри. Ми єдиний наразі театр в Україні, який буде мати таку підстанцію. Її потужністю ми зможемо поділитися, до прикладу, з театром Заньковецької», - зазначив Василь Вовкун. 

Зі свого боку директор Музею історії релігії Орест Малиць зазначив, що отриманий генератор дозволить їм запускати котельню для забезпечення стабільного температурного режиму у музеї, а отже належному збереженню експонатів. 

За допомогу музейники вдячні Асоціації музеїв Німеччини та Ukraine Art Aid Center, Федеральному управлінню культурою та медіа Німеччини,  Німецько-Українському товариству економіки і науки,  Федеральному інституту історії культури німців у Східній Європі.

Як розповів директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець, це уже 9 фура допомоги з Німеччини від початку військової агресії рф. Раніше за сприяння Львівської обласної ради, Західноукраїнської спілки музеїв, Штабу порятунку спадщини ЛОГО «Тустань» було передано допомогу від німецьких благодійників 90 музейним закладам і заповідникам України. Допомогу отримали також для близько 150 дерев`яних церков у Львівській та Тернопільській областях.

«Це дороге і дуже потрібне обладнання: осушувачі, зволожувачі, генератори, близько 1200 вогнегасників. Окрім того, реставраційні матеріали, плівки, рукавиці, захисні матеріали, гігрометри», – розповів Ігор Тимець.

Leopolis.news