Чверть річного бюджету: Forbes підрахував, скільки росія вже витратила на війну проти України

https://leopolis.news/post/75606/chvert-richnogo-byudjetu-forbes-pidrahuvav-skilky-rosiya-vje-vytratyla-na-viynu-proty-ukrany

25/11/2022

Про це повідомляє Forbes.

Ця оцінка включає безпосередні витрати, які необхідні для підтримки військових дій. Та не включає стабільні видатки на оборону, або втрати, пов’язані з економікою. 

У 2021 році всі бюджетні доходи росії складали $340 млрд. Тобто рф уже витратила чверть минулорічних доходів на військові дії. 

Найбільшими статтями витрат стали забезпечення армії ($28,7 млрд), втрачена техніка ($20,8 млрд) і зарплата військовим ($15,6 млрд).

Якщо навесні такі витрати могли виглядати цілком прийнятними, зважаючи, що рф отримувала за нафту і газ близько €1 млрд на день, то зараз ситуація інша.

Доходи федерального бюджету рф від експорту нафти і газу знижуються. росія вже втратила більшу частину європейського газового ринку, після зупинки постачання через «Північний потік». З грудня почнуть діяти санкції щодо російської нафти. 

Тим часом війна вимагає більше грошей. Восени вартість витрат на війну для рф зросла вдвічі. Зараз війна потребує щонайменше $10 млрд на місяць. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news