logo
23/04
2 ...

Західноукраїнський дитячий медцентр отримав новий УЗД-апарат від благодійників зі Словаччини та Чехії

25-11-2022 12:10743

Західноукраїнський дитячий медцентр отримав  новий УЗД-апарат від благодійників зі Словаччини та Чехії
Фото: ЛОДА

Сучасне обладнання передали в Сучасне обладнання передали в Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Словацький благодійний фонд, який працює з онкологічними пацієнтами, у співфінансуванні із чеськими благодійниками допоміг придбати відповідний УЗД-пристрій. Іншу частину пообіцяли придбати українські благочинні фонди, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Сучасний пристрій, вартістю 51 тис. євро, уже запрацював у дитячій лікарні.

«Нове обладнання дуже потрібне для проведення досліджень методом, який в межах Україні наразі доступний лише у нашій лікарні. Йдеться про такий вид УЗД-обстеження, який є більш інформативним та значно знижує ризик ускладнень у порівнянні з іншими формами діагностики. Завдяки новій методиці нещодавно вдалось виявити абсцес мозку у п'ятимісячної дитини. Маленький пацієнт потрапив до нас з підозрою на мультисистемний запальний синдром після перенесеного коронавірусу. Дитина мала високу температуру, виражену неврологічну симптоматику тощо», - зазначив лікар променевої діагностики Центру Віктор Жельов.

Стан дитини вдалось стабілізувати, а для постановки діагнозу лікарі Центру призначили повторні обстеження. Малечу прооперували нейрохірурги, зараз пацієнт одужує.

Під час звичайного УЗД не завжди можна побачити проблему. Контрастне підсилення (CEUS) допомагає чітко та надійно відобразити патологію. Також ультразвукові контрастні речовини мають величезну перевагу для педіатричних пацієнтів, оскільки вони можуть повністю виключити радіаційне опромінення у порівнянні з іншими формами діагностичної візуалізації, уникнути седації або анестезії. До того ж ці речовини не містять барвника і не створюють ризику пошкодження нирок або відкладення контрастних речовин у мозку.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news