logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Євген Магда: Чому Майя Санду не дозволить Україні увійти у Придністров’я (ВІДЕО)

25-11-2022 16:222807

Євген Магда: Чому Майя Санду не дозволить Україні увійти у Придністров’я (ВІДЕО)
Фото: зі сторінки у Facebook

В Україні популярною є думка, що президент Молдови Майя Санду попросить Україну, аби ЗСУ увійшли у Придністров’я і таким чином відновити територіальну цілісність її держави. Однак я в це не вірю, адже Санду планує балотуватись на другий термін. А запросивши іноземні війська вона знищить свої шанси.

Про це заявив у інтерв’ю «Каналу свіжої історії» політолог та директор Інституту світової політики Євген Магда.

Разом із тим він наголосив, що політична ситуація у цій країні надзвичайно складна.

«З одного боку ЄС зацікавлений у тому, щоб у Молдові була стабільна ситуація, з другого боку росія всіма можливими способами розхитує ситуацію», — зазначив Євген Магда.

Зокрема протягом кількох останніх місяців там усіляко нагнітали ситуацію навколо прем’єр-міністра Наталії Гаврілици. Однак справжньою метою тих політичних сил було не повалення уряду Наталії Гавріліци, а президента Майї Санду та зміна політичного курсу Молдови. При цьому ініціатором вуличних виступів у Кишиневі була порівняно невелика партія «Шор», до якої долучились тамтешні комуністи та соціалісти, об’єднані в єдиний блок. Лідером партії «Шор» є доволі колоритна постать Ілан Шор, єврей молдовського походження, який також є громадянином Ізраїлю і який зараз переховується у цій країні. При цьому він не приховує своїх зв’язків із ФСБ.

Щодо блоку комуністів та соціалістів, то зазвичай згадують постать попереднього президента Молдови Ігоря Додона, який через те, що йому приносили  хабарі у торбинках, отримав прізвисько «Кульок». Однак зараз його вплив суттєво зменшився. Натомість суттєво почав зростати вплив іншого проросійського політика — примара, тобто міського голови Кишинева Йона Чебана. Він колишній однопартієць Ігоря Додона, однак тепер розвиває власний політичний проєкт і має цілком респектабельний вигляд. Перед початком війни навіть зустрічався з міським головою Києва Віталієм Кличком, розповів Євген Магда.

Водночас Молдова відіграла неабияку роль у прийомі українських біженців — на початку війни у цій країні знайшло захист близько 500 000 українців, і навіть зараз їх число залишається близько 100 000. Оскільки ж серед них виявилось чимало заможних людей, це суттєво вплинуло на ринок нерухомості у Молдові.

Разом із тим між Молдовою та Україною було чимало ситуацій, які підривали довіру між нашими країнами. Наприклад, такою була ситуація з суддею Чаусом, який тривалий час переховувався у Молдові. Також Молдова спільно з Грузією подали заявку на вступ в ЄС вслід за Україною, що викликало у нашій країні певне роздратування. Адже такий крок був потрактований в Україні як спроба потрапити на нашій спині в ЄС. Хоча, заради справедливості, часто Молдова випереджала Україну в євроінтеграції, зокрема швидше отримала безвізовий режим. І хоча формально в ЄС всі країни рівні, однак вже зараз Україну підщтовхують проводити стосовно Молдови політику, подібно між Німеччиною та Люксембургом, чи Францією та Люксембургом, коли навіть найменша країна може проводити власну, незалежну політику.

У будь-якому разі таке розхитування ситуації у Молдові зі спробою змінити політичний курс цієї країни з проєвропейського є невигідним для України, незалежно від того, яким буде прізвище молдовського президента.

Олександр Сирцов, для Leopolis.news