logo
28/03
2 ...

Бойовому медику, який на фронті втратив руку, у Львові встановили біонічний протез

28-11-2022 14:40794

Бойовому медику, який на фронті втратив руку, у Львові встановили біонічний протез
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Дмитро втратив праву руку на фронті, та вже за тиждень повернеться туди з біонічним протезом. У Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ встановили біонічну руку бойовому медику. І той уже рахує дні до повернення у стрій.

 

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«В мене пів року не було кисті, а тепер вона в мене є. Це неможливо зрозуміти людині, в якої дві руки», каже Дмитро.

Дмитру –  27. Він – ортопед-травматолог. У лютому, коли росія вдруге напала на нашу країну, чоловік працював у столичній лікарні. Він, грек за паспортом, приїхав до Києва вчитися і тут залишився. Відтак спершу рятував поранених на Київщині, після її звільнення – поїхав на передову. Майже дві сотні бійців: таку кількість наших захисників і захисниць медик з командою встигли евакуювати з поля бою до червня. Тоді ж їхні ряди поповнив сам Дмитро. Це сталося під час чергової спецоперації.

Про те, що правої кисті у хлопця більше немає, він зрозумів лише в лікарні.

«Мене тримають дві медсестри, а я куксою б’ю об стінку і кричу», - такою була Дмитрова перша реакція на травму. Для молодого лікаря вона означала, що він більше ніколи не візьме до рук скальпеля. Загалом, аби врятувати м’язи передпліччя та довжину кінцівки, Дмитрові зробили п’ять операцій у трьох різних містах. За цей час він встиг одружитися і точно вирішив: щоб далі жити та захищати Батьківщину, йому потрібен найкращий протез. Тому він приїхав у Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ Першого медоб’єднання Львова.

Протезисти встановили медику біонічну кінцівку українського виробника Esper Bionics. Її для хлопця придбала ІТ-компанія Symphony Solutions. Він став другим, хто отримав такий протез у центрі НЕЗЛАМНІ.

«Зараз ми встановили другий біонічний протез українського стартапу, який потрапив на обкладинку Time. За час відкриття майстерні ми зробили 20 протезів і ще до 10 в нас зараз в роботі», - зазначає Назар Багнюк, керівник напрямку протезування центру НЕЗЛАМНІ.

Нині Дмитро проходить реабілітацію та вчиться жити з «новою рукою». Чоловік дуже задоволений девайсом: з його допомогою він уже друкує SMS в телефоні, бере горнятко з кавою та дістає навушники. Більше того, щойно тимчасову конструкцію протеза замінять на постійну – а це буде за тиждень, він знову поїде на передову, боротися за життя наших захисників і захисниць. Чоловік переконаний: біонічна кінцівка допоможе повернутися до лікарської практики та врятувати ще не одну сотню життів.

«За час повномасштабного вторгнення ми, у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ, уже надали допомогу більш як семи тисячам поранених українців. Це військові та цивільні, дорослі та дітки. Діток більше 250. Щодня ми з командою працюємо для того, щоб кожен українець, який постраждав від війни, одужав, відновився і повернувся до максимально повноцінного життя. Протезування – один із ключових напрямів. І я щасливий, що мій колега, молодий ортопед-травматолог, отримав у нас сучасний біонічний протез і задоволений цим. Він щойно одружився, у нього все життя попереду. Я сподіваюся, завдяки нам цей хлопець зможе жити краще», - каже Олег Самчук, генеральний директор Першого медоб’єднання Львова.

Аби кожен українець, який втратив кінцівки у війні, отримав шанс повернутися до повноцінного життя, Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ Першого медоб’єднання Львова спільно з благодійною платформою Dodro.ua оголосили проєкт «Протези для незламних». Мета: зібрати сто мільйонів гривень. Долучитися може кожен, варто лише зайти на сайт dobro.ua – проєкт «Протези для незламних» – і натиснути «підтримати»: https://dobro.ua/project/unbroken/

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news